Dziki ryż, krewetki i jarmuż

autor: • 30 maja 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

To świeże, kwaśnawe, egzotyczne połączenie pomoże przełamać rutynę, wprowadzi nowe smaki i jednocześnie nie będzie spędzało snu z powiek z powodu kalorii!

Czy to już kuchnia Azji? Zdecydowanie nie, jednak to połączenie smaków orientu z amerykańskimi i śródziemnomorskimi przypadnie do gustu miłośnikom orzeźwiających i zdrowych dań, w sam raz na coraz cieplejsze letnie popołudnia i wieczory. Krewetki z jarmużem, pomidorami i zizanią, czyli tzw. dzikim ryżem to wykwintne, a zaraz proste w przygotowaniu danie, które zachwyci każde podniebienie.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g dzikiego ryżu
  • 800 g krewetek (waga przed obraniem)
  • ok. 600 ml mleczka kokosowego
  • 250 g pomidorów koktajlowych
  • 2 liście limonki (opcjonalnie)
  • 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
  • 1–2 łyżki zielonej pasty curry
  • 2 limonki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju kokosowego

Propozycja podania: do dania warto dodać sałatkę. Może być jedna lodowa lub opakowanie tzw. miksu sałat, a do tego oliwa z oliwek, liście mięty, sok z limonki, sól, pieprz, papryczka chilli. Całość, według własnego uznania, mieszamy niedługo przed podaniem.

Przygotowanie:

  1. Ugotuj dziki zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zależnie od producenta)
  2. W trakcie gotowania krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
  3. Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę.
  4. Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając.
  5. Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
  6. Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
  7. Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.

Smacznego!

Źródło przepisu: Fly PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *