To świeże, kwaśnawe, egzotyczne połączenie pomoże przełamać rutynę, wprowadzi nowe smaki i jednocześnie nie będzie spędzało snu z powiek z powodu kalorii!
Czy to już kuchnia Azji? Zdecydowanie nie, jednak to połączenie smaków orientu z amerykańskimi i śródziemnomorskimi przypadnie do gustu miłośnikom orzeźwiających i zdrowych dań, w sam raz na coraz cieplejsze letnie popołudnia i wieczory. Krewetki z jarmużem, pomidorami i zizanią, czyli tzw. dzikim ryżem to wykwintne, a zaraz proste w przygotowaniu danie, które zachwyci każde podniebienie.
Składniki (4 porcje):
- 200 g dzikiego ryżu
- 800 g krewetek (waga przed obraniem)
- ok. 600 ml mleczka kokosowego
- 250 g pomidorów koktajlowych
- 2 liście limonki (opcjonalnie)
- 100 g jarmużu (świeżego lub mrożonego)
- 1–2 łyżki zielonej pasty curry
- 2 limonki
- sól, pieprz
- 1 łyżka oleju kokosowego
Propozycja podania: do dania warto dodać sałatkę. Może być jedna lodowa lub opakowanie tzw. miksu sałat, a do tego oliwa z oliwek, liście mięty, sok z limonki, sól, pieprz, papryczka chilli. Całość, według własnego uznania, mieszamy niedługo przed podaniem.
Przygotowanie:
- Ugotuj dziki zgodnie z instrukcją na opakowaniu (zależnie od producenta)
- W trakcie gotowania krewetki oczyść ze skorupek. Usuń czarną niteczkę (jelito) nacinając krewetkę z zewnątrz (grzbiet).
- Rozgrzej olej, dodaj pastę curry oraz liście limonki, smaż przez chwilę.
- Dodaj mleczko kokosowe i pomidorki poprzekrawane na pół. Całość gotuj ok. 10 minut często mieszając.
- Jarmuż oczyść z twardych nerwów. Pokrój go wg własnych preferencji. Dodaj na patelnię wraz z krewetkami i gotuj ok. 7–10 minut ciągle mieszając sos.
- Na koniec sos dopraw sokiem z limonki oraz solą i pieprzem.
- Ryż podawaj z sosem. porcją sałaty oraz cząstkami limonki. Całość można przyozdobić miętą oraz papryczką.
Smacznego!
Źródło przepisu: Fly PR