Mało kalorii, dużo łatwo przyswajalnego białka, a do tego witaminy. Tym kuszą krewetki, które do tego łatwo przygotować. Może z grilla? Taki właśnie przepis mamy dla Was dziś!
Krewetki to bardzo uniwersalna potrawa – są doskonałe zarówno do dań z makaronem, w zupach czy sałatkach. Można również przygotować je na wiele sposobów. Smażone, gotowane czy grillowane – za każdym razem ich mięso jest pyszne i co najważniejsze: mało kaloryczne.
Krewetki są również doskonałym źródłem wysokowartościowego i łatwo przyswajalnego białka, a do tego są lekkostrawne. Znajdziemy w nich witaminy z grupy B, jod, wapń, selen czy fluor.
Jeśli argumentów jeszcze mało, to warto wspomnieć, że przyrządzenie krewetek jest naprawdę łatwe, a grill sprawdzi się doskonale.
Składniki:
- krewetki
- natka pietruszki
- cytryna
- kasza (rodzaj według preferencji)
- dressing (dowolny, najlepiej lekki i słodkawy)
- sól, pieprz
Przygotowanie: Krewetki marynuj przez godzinę w soku z cytryny i posiekanej pietruszce. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Grilluj po kilka minut z każdej strony. Kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Wysyp kaszę na talerz i połóż na wierzch krewetki. Podawaj w towarzystwie dressingu, nie krępuj się również dodawać warzyw o intensywnym smaku – papryki czy pomidora. Mogą być również grillowane.