Skąd się bierze popularność diet sokowych?

autor: • 8 kwietnia 2019 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Coraz cieplejsze dni często motywują nas do zadbania o siebie i swój wygląd. Decydujemy się na rozpoczęcie zdrowej diety, większą aktywność fizyczną, czasami wiosenny detoks. Bycie fit to już nie tylko siłownia i zmiana nawyków żywieniowych, to zdrowy styl życia. Dlaczego?

Stan naszego zdrowia aż w 80% zależy od sposobu odżywiania się, jakości snu, poziomu stresu czy stanu środowiska. We wzmocnieniu organizmu i prawidłowym przygotowaniu się na nowy sezon wiosenno-letni zdecydowanie pomogą nam soki warzywno-owocowe, które są kopalnią witamin i składników mineralnych.

Wiosenny detoks

Wiosna to idealny czas, w którym zaczynamy oczyszczanie organizmu. Wiosenny detoks jest zalecany dla każdej osoby, która chce odzyskać siłę i energię po zimie. Nasz organizm zwykle sam upomina się o wiele składników odżywczych. Jest to odczuwalne szczególnie w okresie przesilenia, kiedy czujemy się zmęczeni, bez energii, ciężsi i rozdrażnieni.

Tego typu objawy są często wynikiem niedoborów witamin i minerałów, a także zanieczyszczenia organizmu toksycznym, niezdrowym jedzeniem. Chłodniejsze miesiące sprzyjają jedzeniu tłustych i ciężkich potraw typu fast food. Co ciekawe, aż 90% nowotworów jest bezpośrednio związanych z naszym trybem życia, a nieprawidłowa dieta ma wpływ na powstawanie chorób cywilizacyjnych jak m.in. cukrzyca czy choroby serca.

Szklanka świeego soku z rana to potężny zastrzyk detoksykujący oraz energetyzujący. Wpływa na jasność umysłu oraz chroni przed infekcjami czy stanami nerwowości. Owoce i warzywa jednocześnie sycą i dostarczają niewiele kalorii. Natomiast zdrowe przekąski w postaci soku czy sałatki owocowej/mrożonego jogurtu na lunch czy kolację to idealna lekkość dla żołądka i dawka energii.

Co najważniejsze przyzwyczajenie do picia i jedzenia zdrowych przekąsek powoduje, że przechodzi nam powoli ochota na substancje takie jak słodycze, kawa, papierosy czy alkohol. W efekcie jesteśmy bardziej radośni i optymistyczni, a nasze samopoczucie z każdym dniem się poprawia.

Soki lepiej przyswajalne niż surowe owoce i warzywa

Najzdrowsze soki, które możemy wypić to te świeżo wyciskane. Składniki odżywcze, które są najbardziej wartościowe dla naszego organizmu w sokach owocowych (jednodniowych) utrzymują się do 4 godzin, a w warzywnych do 10 godzin. Pijąc tego typu napoje wszystkie witaminy i minerały trafiają do krwiobiegu już w 15 minut i są przyswajane w 90%. To ekspresowa dawka energii, antyoksydantów i fitozwiązków potrzebnych każdemu organizmowi. Te cenne substancje są swego rodzaju budulcem niezbędnym do odtworzenia nowych komórek. Soki owocowo-warzywne również doskonale alkalizują, co jest idealne dla osób żyjących w stresie, palących, prowadzących siedzący tryb życia czy po prostu spożywających cukier, tradycyjne pieczywo i mięso.

Soki ułatwiają przyswajanie składników odżywczych zawartych w surowych warzywach. To ważne, ponieważ większość z nas cierpi na zaburzenia trawienia. Wyciskając sok zrywamy włókna warzyw i owoców, co ułatwia przyswajanie cennych składników. W ten sposób  pomagamy błonom śluzowym przewodu pokarmowego się regenerować, co oznacza, że doskonale spisują się w przypadku zapalenia np. żołądka. Dodatkowo soki zawierają wszystkie składniki odżywcze zawarte w warzywach, jednak bez twardego, nierozpuszczalnego błonnika, za to z błonnikiem rozpuszczalnym, który – rozłożony przez nasze bakterie – wzmacnia jelita.

Korzyści nie tylko smakowe

Regularne spożywanie soków owocowych oraz warzywnych przynosi o wiele lepsze efekty od sztucznych suplementów diety. Pijąc je dbamy również o odporność i prawidłowe funkcjonowanie naszych organów wewnętrznych i hamujemy poczucie głodu..

Stosując kurację sokową nie pojawiają się obawy przedawkowania którejś z witamin czy soli mineralnych, nawet gdy pijemy bardzo dużo soków. Codziennie nadmiar usuwamy samoczynnie z organizmu i nie możemy tego magazynować. Zawarte w sokach związki występują w postaci zjonizowanej, co zapewnia organizmowi utrzymanie właściwej równowagi kwasowo-zasadowej. Świeżo wyciskane soki bezdyskusyjnie są zdrowe i bardzo dobrze przyswajalne przez organizm, dlatego warto wprowadzić je do codziennego jadłospisu.

Źródło: Newsrm.tv

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *