Jak kichamy?

autor: • 22 lutego 2016 • Kobieta, NajnowszeKomentarze: (0)

Odgłosy wydawane w czasie kichania są ciekawe i różnorodne. Często bardzo charakterystyczne. Na pewno jesteś w stanie odtworzyć w pamięci specyficzny sposób kichania mamy, babci, czy kolegi z pracy. Na kichanie ma wpływ kilka czynników: siła kichnięcia, ilość kichnięć oraz wydawane dźwięki – ich rodzaj, długość trwania, głośność i umiejscowienie.

Dlaczego kichamy?
-Na siłę i ilość kichnięć mogą mieć wpływ czynniki, które wywołały ten proces, czyli drobnoustroje lub zanieczyszczenia (pył, kurz, dym). Zależnie od umiejscowienia tych czynników – w nosie, w gardle, w tchawicy kichnięcie może mieć różną intensywność, a większa ilość kichnięć może wynikać z ich dużej ilości – mówi lekarz Łukasz Tomasik. Niektóre osoby zawsze kichają kilka razy pod rząd, najprawdopodobniej jest to nawyk z dzieciństwa.

Niekontrolowane dźwięki
Strumień powietrza jest wypychany z prędkością nawet do 160 km/h. Dźwięki wywołane przez pęd powietrza wynikają z napotkania przeszkód fizycznych. Taką przeszkodą są usta – dźwięki są zależne od sposobu ich ułożenia, a tego raczej nie kontrolujemy w czasie kichnięcia. Dźwięki, które są wydawane za pomocą strun głosowych tworzą bogatą gamę – składa się ona głównie z samogłosek, najczęściej są to przedłużone „a”, „u”, „i”.

Okiem naukowca
Zdaniem naukowców, dźwięki wydajemy świadomie – jest to nasz utrwalony nawyk. Odruchem bezwarunkowym jest jedynie akt kichnięcia. Zdaniem neurologa Alana Hirscha, sposób kichania jest powiązany z cechami osobowości. Otwarte, ekstrawertyczne osoby będą kichać głośno i jawnie, zaś te wycofane, introwertyczne będą starały się ukryć kichnięcie oraz zminimalizować jego dźwięk. Według doktora kichanie jest podobne do śmiechu, który z natury jest odruchowy, ale jednocześnie w pewnym stopniu możemy go kontrolować. Kichanie zatem to nasza charakterystyczna cecha, a dźwięki, które przy tej okazji wydajemy są trudne do podrobienia.

Oprac. Kinga Pinas

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *