Łosoś w grzybach

autor: • 29 stycznia 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Czy łosoś, grzyby i karczochy to dobre połączenie? Bez wątpienia zdrowe, a smak oceńcie sami

Składniki:
– średniej wielkość świeży filet z łososia
– 100 g karczochów z octu
– filiżanka krojonych grzybów (np. pieczarek)
– 2 łyżki soku z cytryny
– 200 ml bulionu grzybowego
– ząbek czosnku
– koperek, pieprz, sól

Przygotowanie:
Łososia skropić sokiem z cytryny a następnie zawinąć w folię aluminiową wraz z posiekanym czosnkiem i koperkiem. Umieścić w lodówce na 30 minut.
Posiekane i umyte grzyby podsmażyć na patelni teflonowej, dodać karczochy, szczyptę soli i około 200ml bulionu grzybowego. Dusić pod przykryciem przez około 3-4 minuty.
Rybę umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i piec przez około 15 minut.
Grzyby oraz karczochy umieścić na talerzu, a następnie ułożyć na nich łososia.

Kaloryczność: 187 kcal
Białko: 23 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 8 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *