Duszona wołowina z warzywami

autor: • 12 maja 2024 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Mamy dziś dla Was pyszną, soczystą i delikatną wołowinę w warzywach. Duża ilość protein, oraz znikoma zawartość węglowodanów sprawia, że tego rodzaju posiłek może okazać się znakomitą kolacją. Wprawdzie czas przygotowania nie jest najkrótszy, ale walory smakowe wszystko rekompensują!

Składniki (na dwie porcje):
– 400 g polędwicy wołowej
– 1 brokuł
– 1 kalafior
– 1 cukinia
– 2 papryki
– 1 cebula
– 1 seler
– 2 marchewki
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– mieszanka ziół do mięsa wołowego o obniżonej zawartości tłuszczu, pieprz
– świeży koperek, szczypta soli
– 5 łyżek octu winnego
– 2 liście laurowe
– 5 ziaren ziela angielskiego

Przygotowanie:
Przygotować marynatę – 1 szklankę przegotowanej, letniej wody połączyć z octem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Umieścić w niej mięso i pozostawić na noc w lodówce.
Brokuła, kalafiora, cukinię, paprykę, selera i marchewkę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i chwilę gotować by stały się al dente. 1/2 warzyw zmiksować w blenderze na gładką masę, a pozostała część odstawić w chłodne miejsce.
Mięso podzielić na dwa kawałki, podsmażyć przez 30-45s na mocno rozgrzanej patelni, a następnie dodać zmiksowaną masę warzywną, posikaną cebulę i podlać 500ml wody. Dusić, przez około 3-4 godziny podlewając w razie konieczności wodą. Na 10 minut przed końcem duszenia, dodać mieszankę ziół, świeży koperek, szczyptę soli. Pozostałą część wcześnie podgotowanych warzyw dodać do wołowiny (lub podgrzać w oddzielnym naczyniu). Na koniec polać oliwą z oliwek.

Cały proces duszenia można przyprowadzić w szybkowarze, co skróci czas do około 1-1,5h.

Kaloryczność (jednej porcji): 271 kcal
Białko: 42 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 10 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *