Indyjska kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów. To także świetny sposób, by urozmaicić swoją dietę bez odchodzenia od krajowych warzyw. Oto pomysł na rozgrzewające curry z bakaliami, które zadowoli niejedne gusta!
Kurkumina i imbir, będące bazą wielu rodzajów curry, są znane z intensywnego smaku i koloru, ale również z korzystnych właściwości. Antybakteryjne i wspierające odporność, te orientalne korzenie możemy śmiało połączyć z krajowymi warzywami oraz energetycznymi bakaliami, by dodać pikanterii i nowego smaku zdrowej diecie. Oto nasz dzisiejszy pomysł na bezmięsne curry!
Składniki:
- główka małego kalafiora
- 3 ziemniaki
- 250 ml śmietanki 30%
- 400 ml bulionu
- 3 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 cebula
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- olej sezamowy
- 75g orzechów nerkowca
- 150g rodzynek
- kilka liści kolendry
Przygotowanie: Kalafiora kroimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w talarki. W garnku na oleju sezamowym podsmażamy pastę curry, ciągle mieszając dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli wlewamy gorący bulion, do którego dodajemy kalafiora i ziemniaki. Gotujemy pod przykrywką przez około 15 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy śmietaną i cukrem trzcinowym, a tak przygotowaną pastę wzbogacamy jeszcze o orzechy nerkowca i bursztynowe rodzynki. Podajemy z kolendrą.
Smacznego!
Źródło: 38 PR