Curry z orzechami nerkowca

autor: • 16 marca 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Indyjska kuchnia słynie z bogactwa smaków i aromatów. To także świetny sposób, by urozmaicić swoją dietę bez odchodzenia od krajowych warzyw. Oto pomysł na rozgrzewające curry z bakaliami, które zadowoli niejedne gusta!

Kurkumina i imbir, będące bazą wielu rodzajów curry, są znane z intensywnego smaku i koloru, ale również z korzystnych właściwości. Antybakteryjne i wspierające odporność, te orientalne korzenie możemy śmiało połączyć z krajowymi warzywami oraz energetycznymi bakaliami, by dodać pikanterii i nowego smaku zdrowej diecie. Oto nasz dzisiejszy pomysł na bezmięsne curry!

Składniki:

  • główka małego kalafiora
  • 3 ziemniaki
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 400 ml bulionu
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 cebula
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • olej sezamowy
  • 75g orzechów nerkowca
  • 150g rodzynek
  • kilka liści kolendry

Przygotowanie: Kalafiora kroimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę, cebulę w talarki. W garnku na oleju sezamowym podsmażamy pastę curry, ciągle mieszając dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli wlewamy gorący bulion, do którego dodajemy kalafiora i ziemniaki. Gotujemy pod przykrywką przez około 15 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy śmietaną i cukrem trzcinowym, a tak przygotowaną pastę wzbogacamy jeszcze o orzechy nerkowca i bursztynowe rodzynki. Podajemy z kolendrą.

Smacznego!

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *