Zapiekanka mięsno-warzywna

autor: • 20 marca 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Dziś przepis na niskokaloryczną zapiekankę z mięsa i warzyw. Sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, zastępując tradycyjną wędlinę czy tłuste pasztety. Świetnie pasuje jako element obiadu, a nawet przekąska w ciągu dnia.

Zapiekanka z mięsa

Składniki:
– 750g piersi kurczaka
– 1 całej jajo
– 1 białko
– 4 łyżki otrębów żytnich
– 2 średniej wielkości marchewki
– 1/2 cebuli
– 1 ząbek czosnku
– świeża pietruszka
– 3/4 pomidorów z puszki
– czarny pieprz, tymianek, szczypta soli, odrobina chilli
– 1 łyżeczka oleju kokosowego

Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce dodajemy 3/4 porcji pomidorów i ponownie mielimy. Dodajemy żółtko, otręby, drobno posiekane warzywa oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy. Z białek ubijamy pianę i łączymy z mielonym mięsem.
Brytfannę lub naczynie żaroodporne wykładamy folią. Smarujemy olejem kokosowym. Przekładamy gotową masę i polewamy pozostałą częścią zmiksowanych pomidorów. Pieczemy w piekarniku przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.

Z podanej ilości składników powstanie około 5 dużych porcji.

Kaloryczność (1 porcji): 171 kcal

Białko: 32g
Tłuszcz: 3g
Węglowodany: 4g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *