Latem, gdy pogoda na zewnątrz nas rozpieszcza, chętniej spędzamy czas poza domem. Jeśli przygotowujesz własny prowiant na wypady w plener i szukasz nowych smaków, ta propozycja jest właśnie dla Ciebie!
Letnia aktywność ma wiele uroków, a jednym z nich niewątpliwie jest możliwość wybrania się z przygotowanym wcześniej posiłkiem na łono natury, by oderwać się od zgiełku i pośpiechu codzienności. Można od niej uciec także kulinarnie dzięki jednemu z tych prostych przepisów w orientalnym stylu.
Domowe nachosy z pastą z bakłażana
Składniki:
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 150 g wody
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 szczypta pieprzu
- 1 łyżki oleju
- Pasta z bakłażana (1 bakłażan, 1 cebula, kilka suszonych pomidorów, ząbek czosnku, łyżka pasty tahini, łyżka oleju, sól i pieprz do smaku – całość do zblendowania)
Przygotowanie: Do dużej miski wsypujemy mąkę kukurydzianą i pszenną, kmin rzymski, ostrą oraz słodką paprykę, kurkumę, pieprz oraz sól. Następnie wodę wraz z olejem doprowadzamy do wrzenia i powstałym płynem zalewamy suche składniki w misce. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Powstałe ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy na grubość około 1 mm. Następnie wycinamy z niego trójkąciki, które wykładamy na blasze wyłożonej papierem. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C i pieczemy ciasto około 10 minut. Gotowe nachosy podajemy z pastą z bakłażana. To przekąska typu finger food, a więc idealna na piknik.
Surowe warzywa z hummusem
Składniki:
- 200 g hummusu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 marchewki
- 1 seler naciowy
- 1 zielony ogórek
- 5 różyczek brokułu
- 3 czerwone papryki
- 1 żółta papryka
Przygotowanie: Warzywa dokładnie myjemy, a następnie obieramy i kroimy w kostkę marchewkę, ogórek, seler naciowy oraz żółtą paprykę. Pokrojone warzywa wkładamy do plastikowego pojemnika. Kolejno odcinamy górną część czerwonych papryk i za pomocą łyżki drylujemy ich zawartość. Do ich środka nakładamy hummus, dodajemy oliwę z oliwek oraz pokrojone warzywa. Papryki zamykamy kawałkami odciętej części i zapiekamy w rozgrzanym piekarniku przez około 10 minut.
Źródło: 38 PR