Karczochy – niecodzienny rarytas

autor: • 16 listopada 2015 • Najnowsze, ZdrowieKomentarze: (0)

W starożytności, karczochy uznawane były za elegancki przysmak. To smaczne warzywo pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, a obecnie uprawiane jest w całej Europie oraz Ameryce Północnej. Niestety w Polsce, nadal nie cieszy się zbyt dużym powodzeniem

Smaczne i zdrowe
Karczochy znane są na całym świecie już od bardzo dawna. To zdrowe i pyszne warzywa, których częścią jadalną jest kwiatostan, zadziwiający swoim oryginalnym kształtem. Karczochy w smaku przypominają szparagi, a ich delikatna struktura sprawia, że są bardzo miękkie i mają niezwykle subtelny smak. Ponadto warzywa te używane są w celach ozdobnych, aby nadać daniu wyjątkowego charakteru. W połączeniu, wszystkie te cechy sprawiają, że karczochy w wielu krajach, uznawane są za wytworny i bardzo szczególny przysmak.

Kuchnia włoska uwielbia karczochy
Każdego roku, w małym włoskim miasteczku Ladispali, niedaleko Rzymu, obchodzony jest Festiwal Karczochów. W ten jeden weekend, wszyscy świętują na cześć popularnego warzywa. Tradycja festiwalu sięga roku 1951 i niezmiennie od tamtego czasu przyciąga tysiące fanów z całych Włoch. Początkowo, festiwal karczocha organizowany był, aby spopularyzować ten kulinarny rarytas, który do dziś jest dumą całego miasteczka.
Program festiwalu jest zawsze bardzo urozmaicony, a liczne atrakcje zapewniają świetną zabawę oraz prawdziwą włoską rozkosz dla podniebienia. W trakcie imprezy, uczestnicy mają także okazję do wzięcia udziału w konkursie, na najlepszy przepis z karczochem w roli głównej. Jednak każdego roku, zdecydowanie główną atrakcją festiwalu jest możliwość spróbowania smażonych karczochów, przygotowanych w tradycyjny włoski sposób, które rozdawane są wszystkim przybyłym gościom. Ponadto, w czasie uroczystości, wszystkie lokalne restauracje serwują specjalnie przygotowane menu, w którym prym wiodą oczywiście karczochy. Na pewno jest to także dla wielu osób, którzy jeszcze nie rozsmakowali się w karczochach, doskonała okazja, aby się czegoś o nich dowiedzieć.
Wizyta we Włoszech na Festiwalu Karczochów jest na pewno niesamowitym przeżyciem, ale póki co, nie warto czekać cały kolejny rok, aby spróbować tego pysznego warzywa. Można zainspirować się włoską tradycją i samemu spróbować przygotować na bazie karczochów, jakieś smaczne danie.

Jak smacznie przygotować karczochy?

Na pierwszy rzut oka, karczochy wyglądają bardziej na kwiaty, niż na warzywa. Wydają się być twarde i kolczaste. Czasami aż trudno uwierzyć, że Włosi za nimi tak bardzo przepadają. W rzeczywistości, odmian karczochów jest kilka i nie wszystkie mają kolce. Niektóre, jak na przykład karczochy romanesc, są bardziej kuliste, gładkie i idealnie nadają się do zapiekania w piekarniku. Z kolei odmiana toskańska karczochów, charakteryzuje się podłużnym kształtem i najlepiej smakuje na surowo.

Sposobów, aby przygotować we własnej kuchni smakowite karczochy jest kilka. Najpierw jednak trzeba nauczyć się, jak je prawidłowo oczyścić ze wszystkiego, czego jeść nie chcemy. Warto wiedzieć, że podczas obierania karczochów skóra dłoni czernieje, więc przydatne będą albo sok z cytryny, którym należy ręce natrzeć, albo rękawiczki. Zanim przystąpimy do pracy, powinniśmy także przygotować sobie miskę z zakwaszoną wodą, gdzie w miarę szybko warto wrzucać oczyszczone karczochy, bo inaczej się utlenią i ściemnieją. Oczyszczanie warzywa należy zacząć od ściągnięcia wszystkich zewnętrznych łusek, aż do tzw. serca warzywa, które można poznać po tym, że jest jasne i miękkie. Następnie, powinno się odciąć jego górną połowę i resztę twardych pozostałości u nasady łodygi. Od łodygi także należy odciąć twardą część, a z pozostałości zdjąć skórkę. Potem trzeba całego karczocha przekroić wzdłuż i ze środka wydobyć wszystkie włoski. Na koniec wystarczy go tylko pokroić w paseczki i gotowe.
Tak przygotowane karczochy będą się nadawały do najróżniejszych potraw. Podobno idealnie współgrają z makaronem, pancettą i szafranem.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *