To nie jest najtańszy przepis pod słońcem, ale też nie opróżni portfela i pozwoli zaskoczyć rodzinę lub znajomych ciekawą potrawą ze śródziemnomorską nutą.
Włoska kuchnia chyba każdemu kojarzy się z makaronem, pomidorami, ziołami i serami. Dziś jednak oferujemy Wam coś, czego pewnie nie kosztowaliście pomimo rosnącej popularności włoskich dań w Polsce. Tym bardziej warto skosztować nowej odsłony śródziemnomorskiej kuchni, tym razem jako canelloni z ricottą i karczochami!
Składniki na 5 porcji:
- 700 g passaty pomidorowej
- 250 g makaronu lasagne
- 400 g karczochów krojonych
- 1 cebula
- 500 g ricotty
- 50g tartego twardego sera (np. parmezan)
- garść świeżej mięty
- garść świeżego tymianku
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie: Zeszklij na odrobinie oliwy drobno pokrojoną cebulkę, dodaj passatę i gotuj przez ok. 10 minut, doprawiając solą, pieprzem i tymiankiem. Posiekaj bardzo drobno karczochy, połącz z ricottą, dosyp tarty twardy ser, dodaj miętę, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Podgotuj kilka minut płaty lasagne, aby zmiękły.
Do naczynia żaroodpornego przełóż 1/3 sosu pomidorowego. Płaty lasagne podziel na 10 prostokątów, zwiń je w cylindry i umieść w naczyniu żaroodpornym. Wypełnij makaronowe cylindry masą z karczochów i ricotty. Dodaj pozostały sos, przykryj naczynie i zapiekaj 30 min w temperaturze 200oC.
Źródło: Fly PR