Czerwone mięso zwiększa ryzyko raka u kobiet

autor: • 6 kwietnia 2018 • Kobieta, NajnowszeKomentarze: (0)

Kobiety, które nie jedzą czerwonego mięsa, są w znacznie mniejszym stopniu narażone na rozwój raka końcowego odcinka jelita grubego – wynika z badań przeprowadzonych w Wielkiej Brytanii i opublikowanych przez „International Journal of Cancer”.

Naukowcy z Uniwersytetu Leeds przeanalizowali dane dotyczące ponad 32 tys. kobiet uczestniczących w ogólnonarodowych badaniach United Kingdom Women`s Cohort Study. Uczestniczki rekrutowano w latach 1995-1998, a stan ich zdrowia monitorowano przez średnio 17 lat. W grupie zdiagnozowano 335 przypadków raka jelita grubego, w tym 119 przypadków raka końcowego odcinka jelita grubego.

Po przyjrzeniu się danym dotyczącym sposobu odżywiania badanych kobiet naukowcy ustalili, że rak końcowego odcinka jelita grubego wyraźnie częściej występował u kobiet, które regularnie spożywały czerwone mięso – niż u tych, które nie jadały go w ogóle.

Rak jelita grubego jest trzecim najczęściej występującym nowotworem u kobiet w Wielkiej Brytanii. Wcześniejsze analizy wskazywały, że konsumpcja czerwonego i przetworzonego mięsa ma związek z zachorowaniem na ten nowotwór u około jednego na pięciu pacjentów. Jednym z dużych wyzwań będzie zbadanie wpływu spożywania różnych rodzajów czerwonego mięsa oraz innych czynników żywieniowych na lokalizację nowotworu – komentują autorzy badania.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce, Fot: Freepik.com

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *