Mogą być białe, zielone lub fioletowe. Są cenione ze względu na swoje walory smakowe i lekkostrawność. Szparagi, bo o nich mowa, ochoczo rozpychają się na straganach i sklepowych półkach do końca czerwca. Choć mają opinię trudnych w przygotowaniu, to nie potrzebują specjalnej oprawy, by zabłysnąć na talerzu. Dlaczego warto się nimi objadać i co można z nich przygotować na śniadanie? Oto odpowiedź.
Szparagi są często nazywane ulubionym pożywieniem celebrytów. Powód? Jest prosty, są niskokaloryczne, a jednocześnie zdrowe i bogate w witaminy i składniki mineralne. Dodatkowo pobudzają perystaltykę jelit i działają odmładzająco. To właśnie o nich mówi się, że dodają sił witalnych i energii, głównie dlatego, że zawierają sporo witaminy E, która przeciwdziała zmęczeniu.
Skoro dobry początek dnia to podstawa, warto zacząć od pożywnego śniadania, w którym szparagi stanowić będą idealny dodatek do wiosennych, lekkich mini kanapeczek lub śniadaniowych rogalików. Co więcej – delikatne w smaku warzywa w połączeniu z lekko podsmażoną wędliną marki Konspol i jajkiem sadzonym, to pyszny zestaw śniadaniowy, który da nam energię na cały poranek.
Jesteście ciekawi, jak przygotować śniadanie ze szparagami w roli głównej? Sprawdźcie poniższy przepis na jajka ze szparagową nutą.
Składniki:
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 jajka
- szynka
- 2-3 łyżki masła
- sól i pieprz
- wiórki parmezanu
Przygotowanie: Szparagi płuczemy, odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy w małej ilości osolonej wody. Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy pokrojoną w cienkie paski szynkę. Następnie ostrożnie wbijamy jaja, by żółtko nie wypłynęło i smażymy je. Ugotowane szparagi układamy na talerzach razem z usmażonymi jajami. Całość posypujemy parmezanem, a także doprawiamy pieprzem i solą do smaku.
Smacznego!
Źródło: 38 PR