Pyszne gazpacho ze świeżych ogórków i awokado

autor: • 1 sierpnia 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Skoro gazpacho chłodzi Hiszpanów, to i Polakom może pomóc w okresie letniego skwaru. Zwłaszcza z dodatkiem orzeźwiających ogórków i awokado!

Tradycyjne hiszpańskie gazpacho to chłodna, czerwona zupa. Przygotowywane jest na bazie świeżych i soczystych pomidorów. Polecamy zmienić tradycyjny przepis i przygotować chłodnik na bazie zielonych ogórków, delikatnego awokado, koperku, które doskonale połączą się z jogurtem i prażonymi orzechami włoskimi.

Składniki:

  • 0,5 kg zielonych ogórków
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek koperku
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, awokado blendujemy. Czosnek siekamy i posolony odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie do startych ogórków dodajemy czosnek i posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystkie składniki z jogurtem. Przed podaniem schładzamy zupę w lodówce i posypujemy posiekanymi orzechami. Zupa dobrze będzie smakować również z młodymi ziemniakami.

Źródło przepisu: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *