Chłodnik litewski przynosi ulgę w upale

autor: • 5 lipca 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

W letnie, upalne dni szukamy ochłodzenia w każdej postaci, szczególnie wśród napojów i pożywienia. Zimne koktajle czy lody nie zastąpią nam jednak posiłku i nie zaspokoją głodu. Z kolei na gorące dania często nie mamy ochoty. Co wtedy? Chłodnik!

Coraz powszechniejszy w restauracjach, choć wciąż jeszcze rzadko przygotowywany w domach chłodnik litewski to doskonały pomysł na obiad, gdy za oknem z nieba leje się skwar. Jest to zupa podawana na zimno, która zapewnia uczucie sytości na długo, jednocześnie nie podnosząc znacząco temperatury organizmu i dając uczucie ochłody, gdy najbardziej jej potrzebujemy.

Składniki na 4 porcje:

  • Buraki 0,5 kg
  • Botwinka 1 pęczek
  • Rzodkiewka 1 pęczek
  • Szczypior 1 pęczek
  • Ogórek świeży 200 g
  • Jogurt naturalny 400 g
  • Koper ½ pęczka
  • Sok z ½ cytryny
  • 2 jajka
  • Sól, cukier pieprz do smaku

Przygotowanie: Gotujemy bulwy buraków, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki i ogórka również ścieramy na kawałki o podobnej wielkości. Botwinkę gotujemy na parze i lekko ostudzoną kroimy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na półtwardo.

Źródło: Zamek Topacz / 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *