Podstawowe zasady ręcznego zmywania

autor: • 8 czerwca 2020 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Wiele osób uważa zmywanie naczyń za męczące zadanie. Na szczęście zmywarki są obecnie standardowym wyposażeniem w prawie każdej nowoczesnej kuchni. Dzięki niskiemu zużyciu wody i energii urządzenia te są ekonomiczne i przyjazne dla środowiska. Stanowią idealną pomoc i ułatwiają nam wszystkim sprzątanie po gotowaniu. Warto jednak pamiętać, że nie wszystko można dobrze i dokładnie umyć w zmywarce.

Umycie kieliszków do wina, drewnianych łyżek, powlekanych patelni, czy większych talerzy, jest wciąż zadaniem dla zlewozmywaka i naszych dłoni. Spalone dna garnków również wymagają dokładnego ręcznego wyszorowania. Jak prawidłowo myć naczynia, robiąc jednocześnie coś dobrego dla siebie i środowiska?

Resztki jedzenia

Bez względu na to, czy korzystamy ze zmywarki, czy zmywamy ręcznie, zawsze pozbywajmy się wcześniej pozostałości po posiłkach. Resztki mogą zatkać zarówno odpływ w zlewie, jak i w zmywarce, powodując z czasem powstawanie nieprzyjemnych zapachów. Ich usuwanie stanie się szczególnie łatwe, jeśli w kuchni pod zlewem zainstalujemy domowy system gospodarki odpadami.

Wystarczy otworzyć szafkę, czy szufladę i wyrzucić odpadki do jednego z plastikowych koszy, idealnie pasujących rozmiarem do szafki, by w kuchni zapanował porządek. Wbudowany pojemnik na odpady będzie szczególnie praktyczny do usuwania kompostu i odpadów organicznych.

W pozbyciu się resztek jedzenia pomagają także rozdrabniacze odpadków.

Młynki potrafią zmielić niemalże wszystko, co zwykle wrzucamy do kosza – resztki z obiadu, skórki z owoców, obierki z warzyw, torebki od herbaty, a niektóre modele mogą poradzić sobie nawet z kośćmi i łupinami orzechów!

Nie myjemy naczyń pod bieżącą wodą

Pozostawienie bieżącej wody podczas płukania naczyń to krok do tyłu w propagowaniu ekologicznego podejścia do życia i ​​niepotrzebne marnowanie zasobów wodnych. O wiele lepiej zebrać wszystko, co nie nadaje się do mycia w zmywarce, a następnie umyć w zlewie wypełnionym do połowy wodą.

Czy wiecie, że wystarczy dodać kilka kropli płynu do mycia naczyń do zlewozmywaka z już napuszczoną woda? W ten prosty sposób pomagamy chronić środowisko, a przy okazji zapobiegamy nadmiernemu tworzeniu się piany. Schowane w blacie dozowniki do mydła pomogą w racjonowaniu płynu do mycia naczyń i będą wyglądać bardziej elegancko, niż stojące w polu widzenia plastikowe butelki.

Patenty na suszenie

Odpowiednie miejsce do wysuszenia umytych w zlewie naczyń, to ważny element kuchni, który może podkreślać jej wystrój lub… totalnie go zepsuć. Połączmy zatem praktyczność i funkcjonalność z elegancją.

W ofertach producentów znajdziemy zlewozmywaki z funkcją ociekania; propozycje, które sprawdzą się nawet jeśli jesteśmy posiadaczami niewielkiego aneksu kuchennego. Dodatkowe sprytne akcesoria do zlewozmywaków, takie jak kratki ociekowe, sprawią, że zmywanie stanie się o wiele szybsze i przyjemniejsze!

Zapewniamy sobie i innym higienę przy zlewie

Wilgotne gąbki i ściereczki są idealną pożywką dla zarazków. Aby tego uniknąć, po umyciu pozwólmy ściereczkom i gąbkom całkowicie wyschnąć. Wymieniajmy je maksymalnie po dwóch tygodniach użytkowania. Jeśli nie chcemy mieć gąbek na widoku, zainstalujmy w kuchni zlewozmywak wyposażony w szyny, które wkłada się do zlewozmywaka. Niewidoczne na pierwszy rzut oka, będą idealnym miejsce do powieszenia szmatek czy gąbek do czyszczenia.

źródło: materiały prasowe OKK PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *