Młode pietruszki duszone z miodem

autor: • 25 stycznia 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Sprawdzony pomysł na spotkanie z bliskimi? Przekąski! Unikamy jednak chipsów, paluszków i innych wysoko kalorycznych, a niezdrowych produktów. Dziś polecamy młode pietruszki w miodzie według przepisu Mateusza Gesslera!

Składniki:

  • 600 g korzenia młodej pietruszki
  • 150 g miodu
  • 2 papryczki chili
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 50 ml nalewki owocowej
  • 1⁄2 limonki
  • sól morska

Przygotowanie: Pietruszki umyj i osusz oraz przekrój je na pół. Następnie przesmaż je na suchej, rozgrzanej patelni, a po kilku minutach dodaj 1 łyżkę masła oraz bulion. Podduś przez około 5-7 min do miękkości. Kiedy płyn odparuje, dodaj pozostałe masło, miód, nalewkę owocową oraz papryczkę chili, oczyszczoną z pestek i posiekaną. Dopraw solą i podsmaż, by uzyskać złoty kolor. Schłodzone warzywa skrop sokiem z limonki. Podawaj na roszponce w towarzystwie warzyw.

Smacznego!

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *