Krewetki z kaszą i pikanterią

autor: • 11 stycznia 2019 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Styczeń to świetny czas na zaostrzenie smaku w kuchni. Ostre przyprawy szybko rozgrzewają organizm i pomagają przyśpieszyć metabolizm. Nic dziwnego, że 16 stycznia obchodzimy Dzień Pikantnych Potraw. Na tę okazję mamy dla Was coś pysznego!

Kuchnia arabska słynie z intensywnych i ostrych dodatków, które cenione są zarówno za swój wyjątkowy smak, jak i właściwości zdrowotne. Jedną z ich zalet jest minimalizowanie ryzyka zatrucia pokarmowego, które jest znacznie wyższe w krajach, gdzie panują wysokie temperatury.

Pikantne przyprawy nie tylko działają bakteriobójczo, ale także wspomagają trawienie oraz sprawiają, że organizm się poci, a tym samym schładza. Jednym z ulubionych dodatków do potraw Tunezyjczyków czy Libańczyków jest harissa – pasta z ostrej papryki.

Jeśli z okazji Dnia Pikantnych Potraw chcielibyście poszerzyć swoje kulinarne horyzonty, to polecamy przepis z wykorzystaniem tej mieszanki. Ostra zupa z krewetkami to danie idealne dla miłośników owoców morza i pikantnej kuchni. Krewetki są niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, dzięki czemu na posiłek nie poświęcimy więcej czasu, niż wyniesie ugotowanie kaszy.

Składniki:

  • krewetki tygrysie
  • łyżka harissy (gotowe dostępne w słoiczkach w marketach lub sklepach orientalnych)
  • sok z limonki
  • opakowanie kaszy bulgur
  • łyżka masła
  • cebula
  • liście młodego szpinaku
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: Kaszę gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę drobno siekamy. Sok z limonki mieszamy z harissą i przyprawami (solą i pieprzem). Obtaczamy w sosie krewetki i smażymy na patelni dopóki nie zmienią koloru. Oddzielnie podsmażamy na maśle cebulę i szpinak. Dodajemy ugotowaną kaszę i jeszcze przez chwilę podsmażamy. Na talerz wykładamy kaszę ze szpinakiem i krewetki.

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *