Woda wodzie nie jest równa. Dostępność wielu ich odmian pozwala nam znaleźć tę idealną dla naszego stanu zdrowia. Poszczególne wody mogą się też okazać wsparciem w kwestii prowadzonego przez nas trybu życia
Wody butelkowane nie są tym produktem, który najczęściej ląduje w koszyku. Warto jednak zauważyć, że ich sprzedaż systematycznie wzrasta. Mimo, że ten wzrost szacowany jest na kilka procent rocznie to nadal średnie spożycie wód butelkowanych w naszym kraju jest niższe niż w krajach Europy Zachodniej. Krzepiące jest natomiast to, że można je uznać za większe niż w Europie Wschodniej.
Picie wody jest istotne dla każdego człowieka. Jaki rodzaj wody należy jednak wybrać? Wody butelkowane od wodociągowych odróżnia nie tylko skład, ale przede wszystkim odrębne przepisy prawne. W czasie gdy pierwsza z nich podlega ustawie o bezpieczeństwie żywności i żywienia, druga jest zależna od ustawy o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i odprowadzaniu ścieków. Trudno je zatem porównywać w tych kategoriach. Eksperci niejednokrotnie zaznaczają jednak, że nie możemy mieć pewności co do tego, jaki jest skład wody, która płynie z kranu. Z łatwością możemy natomiast dowiedzieć się, jaka jest zawartość wody butelkowanej.
Zgodnie z obecnymi przepisami wody butelkowane podzielone są na cztery rodzaje: wysokozmineralizowane o ogólnej zawartości składników mineralnych powyżej 1500 mg/l; średniozmineralizowane – od 500 mg/do 1500 mg/l; niskozmineralizowane o ogólnej zawartości składników mineralnych poniżej 500 mg/l; oraz bardzo nisko zmineralizowane – poniżej 50 mg/l. Informacje mówiące o tym, w której z tych grup znajduje się wybrana przez nas woda musi się natomiast znajdować na jej opakowaniu. Na polskim rynku znajduje się ok. 150 wód butelkowanych. Najwięcej wśród nich jest wód niskozmineralizowanych i średniozmineralizowanych.
Wody wysokozmineralizowane dobrze służą osobom aktywnym fizycznie, średniozmineralizowane – do codziennego wypijania, a niskozmineralizowane są najlepsze dla przygotowywania posiłków dla dzieci i niemowląt. Znaczenie wody butelkowanej dla zdrowia zależy nie tylko od stopnia mineralizacji, ale przede wszystkim od zwartych w nich składników mineralnych – w wodach wydobywanych spod ziemi może ich być ponad 70. Do najważniejszych należą: magnez, wapń, jod, sód, chlorki, siarczany, wodorowęglany, fluor oraz żelazo.
Dla tych, którzy chcieliby zwiększyć zasobność swojej diety w deficytowe w naszych pokarmach biopierwiastki powinny szukać wód mineralnych z większą zawartością magnezu i wapnia, osoby cierpiące na nadkwasotę z większą ilością wodorowęglanów, a mający skłonności do cukrzycy powinni wybierać wody siarczanowe.
Źródło: www.naukawpolsce.pap.pl