Naukowcy pomogą Polakom lepiej jeść

autor: • 24 października 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Całodzienne jadłospisy – inny dla każdego członka rodziny w zależności od wieku i aktywności – przygotowują wrocławscy dietetycy dla mieszkańców kilkunastu małych miejscowości. Program ma pomóc zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze

Naukowcy z Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu objęli tym programem 64 rodziny z województw: dolnośląskiego, łódzkiego i wielkopolskiego. Zaplanują im domowe posiłki i aktywność fizyczną na 24 tygodnie. Raz w tygodniu eksperci odwiedzą objęte programem rodziny, żeby na bieżąco monitorować efekty, a także wspólnie planować dalsze działania.

– Indywidualizujemy podejście do badanych rodzin, dostosowując układane jadłospisy do sytuacji ekonomicznej, zwyczajów żywieniowych, a nawet preferencji smakowych – podkreśliła prof. Monika Bronkowska, szefowa Katedry Żywienia Człowieka na UPWr.

Organizatorzy chcą trwale zmienić nawyki żywieniowe, by walczyć z chorobami cywilizacyjnymi wynikającymi często z nadwagi i otyłości.

Program realizowany jest w następujących miastach trzech województw: woj. dolnośląskie: Oborniki Śląskie, Milicz, Długołęka, Oleśnica, Trzebnica, Kłodzko; woj. łódzkie: Wieluń, Sieradz, Złoczew, Wieruszów, Pajęczno, Działoszyn; woj. wielkopolskie: Kępno, Kościan, Krotoszyn, Odolanów, Rawicz, Ostrzeszów.

Według Światowego Indeksu Bezpieczeństwa Żywnościowego ponad jedna czwarta Polaków (25,2 proc.) jest otyła. Średnia w Europie wynosi 22,3 proc.. Polacy znaleźli się w pierwszej piątce najbardziej otyłych narodów w Europie.

Źródło: PAP – Nauka w Polsce

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *