Czerwony chutney z bakaliami

autor: • 11 września 2018 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Z Indii do Wielkiej Brytanii, a stamtąd do Polski. Chutney dociera do naszych kuchni i spiżarni. I słusznie, to ciekawe połączenie smaku słodkiego i słonego, z wyraźnie pikantną nutą, stanowi doskonałe uzupełnienie dla wielu dań.

Chutney to indyjski gęsty sos z owoców, warzyw, ziół i przypraw, który stosuje się jako wyrazisty dodatek do potraw. Jeszcze kilka lat wstecz mało kto w Polsce o takim daniu słyszał, ale dziś nasza kulinarna świadomość jest znacznie szersza. Czas poszerzyć ją również o ten niezwykły przepis, bazujący na pomidorach i bakaliach!

Składniki (na 6 słoiczków):

  • 1 kg pomidorów
  • 100 g żurawiny suszonej
  • 150 g rodzynek
  • 100 g śliwek suszonych
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chilli (lub połowa świeżej papryczki)
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na patelni, następnie dodajemy bakalie (żurawinę należy wcześniej odsączyć z cukru poprzez 10-minutową kąpiel w ciepłej wodzie). Podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą.

Do podsmażonych składników dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się z sobą. Gotowy chutney doprawiamy solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodajemy również szczyptę chilli. Następnie chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

Źródło: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *