W letnie, upalne dni szukamy ochłodzenia w każdej postaci, szczególnie wśród napojów i pożywienia. Zimne koktajle czy lody nie zastąpią nam jednak posiłku i nie zaspokoją głodu. Z kolei na gorące dania często nie mamy ochoty. Co wtedy? Chłodnik!
Coraz powszechniejszy w restauracjach, choć wciąż jeszcze rzadko przygotowywany w domach chłodnik litewski to doskonały pomysł na obiad, gdy za oknem z nieba leje się skwar. Jest to zupa podawana na zimno, która zapewnia uczucie sytości na długo, jednocześnie nie podnosząc znacząco temperatury organizmu i dając uczucie ochłody, gdy najbardziej jej potrzebujemy.
Składniki na 4 porcje:
- Buraki 0,5 kg
- Botwinka 1 pęczek
- Rzodkiewka 1 pęczek
- Szczypior 1 pęczek
- Ogórek świeży 200 g
- Jogurt naturalny 400 g
- Koper ½ pęczka
- Sok z ½ cytryny
- 2 jajka
- Sól, cukier pieprz do smaku
Przygotowanie: Gotujemy bulwy buraków, studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewki i ogórka również ścieramy na kawałki o podobnej wielkości. Botwinkę gotujemy na parze i lekko ostudzoną kroimy. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy jogurt, sok z cytryny oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec posypujemy szczypiorkiem i koperkiem. Podajemy z jajkami ugotowanymi na półtwardo.
Źródło: Zamek Topacz / 38 PR