To z jednej strony pomysł na oryginalne śniadanie, a z drugiej – ciekawy deser, którym zaskoczysz znajomych. Oryginalny, pyszny i pożywny, zapewniający energię na długo.
O tym jak wielką wagę przykładamy do jedzenia śniadania, mówią zdjęcia publikowane w mediach społecznościowych. Wśród popularnych hasztagów, którymi posługujemy się przy oznaczaniu zdjęć naszych śniadań, królują #breakfast (użyty prawie 70 mln razy) oraz #śniadaniemistrzów, który przez polskich użytkowników wykorzystany został ponad 80 tys. razy.
Co pokazujemy na zdjęciach? Najczęściej są to posiłki, które jemy w ciągu tygodnia, zaraz przed wyjściem do pracy lub szkoły. W zależności od szerokości geograficznej, w której wykonane było zdjęcie, na stołach najczęściej królują: owsianki z owocami i orzechami, musli, energetyczne proteinowe koktajle, sałatki. Dziś mamy dla Was propozycję nieco z boku tych trendów, ale tym bardziej wartą uwagi!
Składniki:
- 2 łyżeczki cukru cynamonowego
- 1 łyżeczka aromatu wanilinowego
- 70 g tapioki
- 2 duże gruszki
- 350 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki płynnego miodu
- 100 g suszonych moreli
- 1 szklanka soku z pomarańczy
- 2 szklanki wody
- szczypta cynamonu
Przygotowanie: Tapiokę moczymy w 1,5 szklanki wody przez ok. 1 godzinę. Morele w tym samym czasie moczymy w soku z pomarańczy. Po namoczeniu odsączamy wodę z tapioki i odsączoną przekładamy do rondla. Dodajemy mleko, aromat wanilinowy i 1,5 łyżki masła. Całość gotujemy. Następnie dodajemy miód i gotujemy jeszcze przez chwilę na wolnym ogniu.
W tym czasie obieramy gruszki i kroimy w ósemki, wyciągamy gniazda nasienne. Morele odsączamy i kroimy w paski, razem z gruszkami umieszczamy w drugim rondelku. Całość zalewamy szklaną wody i soku z pomarańczy. Dodajemy korę cynamonu i gotujemy na małym ogniu, aż gruszki zmiękną.
Gotową tapiokę przekładamy do salaterek, na wierzch układamy owoce i polewamy sokiem, do całości dodajemy pół łyżeczki masła. Przed podaniem całość delikatnie posypujemy cukrem cynamonowym.
Źródło: 38 PR