Składniki:
– 150 g piersi z kurczaka
– 150 g świeżego szpinaku
– 1 łyżka tartego parmezanu (około 15 g)
– 1/2 jabłka
– 1 marchewka
– 1/4 główki kapusty czerwonej
– 1/4 główni kapusty białej
– 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
– 1 łyżeczka octu winnego
– 1 łyżeczka oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– biały pieprz, kilka listków świeżej mięty, suszona pietruszka, szczypta soli
Przygotowanie:
Szpinak, czosnek i ser zmielić w blenderze, doprawić odrobiną soli, pieprzem, miętą i pietruszką. Gotową masę umieścić na rozbitym mięsie, zawinąć (na kształt roladki) i związać sznurkiem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić na 25 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza. Jabłko oraz marchewkę zetrzeć na tarce i skropić oliwą. Kapustę białą drobno pokroić, wymieszać z jogurtem i odrobiną pieprzu. Podobnie pokroić kapustę czerwoną i skropić octem winnym. Z gotowego mięsa usunąć sznurek i pokroić na mniejsze kawałki. Podawać z wcześniej przygotowanymi surówkami.
Kaloryczność: 284 kcal
Białko: 36 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 17 g