Pikantne naleśniki marchewkowe

autor: • 9 października 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Składniki:

 

Ciasto:

– 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej

– filiżanka otrębów gryczanych

– 1 duża marchewka

– 1 całe jajo

– 3 białka

– 150 ml gazowanej wody mineralnej

– 50 ml naturalnego soku pomidorowego

– cebula dymka

– świeża pietruszka

– ząbek czosnku

– ostra papryka w proszku, oregano, bazylia, czarny pieprz, szczypta soli

 

Nadzienie:

– 100g pieczonej piersi kurczaka

– 3-4 rzodkiewki

– świeże zioła

– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego

– 1 ząbek czosnku

– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

– 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku

– kilka kropli sosu tabasco

 

Przygotowanie:

Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać posiekany czosnek, cebulę i pietruszkę. Umieścić w blenderze, dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie zmiksować (w razie konieczności można dodać nieco otrębów lub wody mineralnej). Naleśniki usmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu lub z dodatkiem odrobiny oleju kokosowego. Przygotować sos, w tym celu wymieszać drobno posiekany ząbek czosnku, jogurt, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i drobno posiekane zioła. Kurczaka i rzodkiewkę drobno pokroić. Ułożyć na naleśnikach i polać odrobiną (bardzo ostry!) przygotowanego wcześniej sosu.

 

Kaloryczność: 360 kcal

Białko: 37 g

Tłuszcz: 8 g

Węglowodany: 35 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *