Wołowina jest mięsem, które może okazać się znakomitym kompanem zdrowej diety. Zawiera dużo kreatyny, która może pomóc budować mięśnie
Do tego solidna dawka żelaza oraz sprzężony kwas linolowy – składniki, których próżno szukać w takiej ilości w drobiu czy wieprzowinie. Jednak jej przygotowanie często nastręcza wiele problemów. Podpowiadamy więc jak usmażyć wołowinę by była soczysta, aromatyczna i delikatna.
Zacznijmy od wyboru odpowiedniego kawałka. Najchudsza i najlepsza jakościowo będzie polędwica. Powinna mieć grubość około 3cm. Jeśli na mięsie znajdują się kawałki tłuszczu można je wyciąć.
Kolejny krok to pozostawienie mięsa w temperaturze pokojowej na około 30-45 minut, dzięki temu włókna mięśniowe ulegną rozluźnieniu.
Następnie należy rozgrzać patelnię, powinna być bardzo gorąca, warto użyć odrobiny oleju kokosowego ponieważ jego temperatura rozkładu jest wysoka.
Mięso doprawiamy odrobinę solą i smażymy przez około 2,5-3 minut z każdej strony, co minutę obracając i nacierając ząbkiem czosnku (nie nakłuwamy mięsa!). Pod koniec smażenia wrzucamy na patenie odrobinę rozmarynu.
Po usmażeniu doprawiamy pieprzem i pozostawiamy mięso na kilka minut (nie kroimy go i nie nakłuwamy).
Tak przygotowana wołowina będzie przypieczona na zewnątrz i delikatna, soczysta, różowa w środku. Znakomicie nadaje się do warzyw, pieczywa, ryżu, makaronów czy batatów.