Soki i ich podróbki

autor: • 26 stycznia 2016 • Najnowsze, ZdrowieKomentarze: (0)

Co pić, aby było zdrowo? Sporo osób uważa, że wystarczy, aby napój nie był gazowany. Biorą więc bez zastanowienia sok z półki w sklepie i piją. Czy aby na pewno każdy sok jest zdrowy?

Dla wielu nie ma znaczenia to, co jest napisane na etykiecie ani z jakiego kraju pochodzi spożywany przez nas produkt. Podobają nam się zamieszczone tam obrazki, z których wynika, że dany produkt przeżył wcześniej ekstremalne zetknięcie z naturą i niczego bardziej naturalnego nie ma na świecie. To jednak tylko kolorowe zdjęcia. Z rzeczywistością często ma to niewiele wspólnego.

Co właściwie pijesz?

Na początek małe zaskoczenie. Nie każdy sok z owoców to faktycznie sok. Często dopasowuje się określenia typu sok, nektar czy napój. Jest to uregulowane prawnie i brak tam miejsca na dowolność czy fantazję producentów.
100% sok to sok otrzymywany ze świeżych lub schłodzonych owoców, które powinny być oczywiście zdrowe i dojrzałe. Mianem soku oznaczane mogą być także produkty, które powstają z koncentratów owocowych, pod warunkiem jednak, że ilość dodanej wody równa się wodzie usuniętej w procesie koncentracji. Sok owocowy, zgodnie z przepisami prawa, nie może zawierać żadnych dodatków smakowych, zapachowych ani konserwantów.

Nektary produkowane są z mniejszej ilości owoców niż soki. Minimalna zawartość wsadu owocowego uzależniona jest od rodzaju owoców, z których są pozyskiwane. Nektary mogą być również wzbogacane cukrem, miodem czy substancjami słodzącymi, nie powinny jednakże zawierać sztucznych barwników i aromatów.

W przypadku napojów, brak jest ściśle oznaczonej, minimalnej zawartości soku w produkcie, dlatego pod pojęciem napoju rozumiemy połączenie soku owocowego, wody oraz cukru/syropu glukozowo-fruktozowego/substancji słodzących (lub ich mieszanin). W napojach znaleźć możemy ponadto kwas cytrynowy, barwniki, aromaty oraz dodatki dopuszczone do spożycia. W hierarchii owocowych ambrozji, napoje zajmują najniższą pozycję.

Sok owocowy ma jednak nie tylko gasić pragnienie, ale i nieść nam zdrowie. Dokładniej ma dostarczać potrzebne witaminy i mikroelementy. Oczywiście dochodzi do tego także brak konserwantów i odpowiednia ilość naturalnych składników. Aby witaminowa zawartość pozostała nienaruszona powinien powstawać w odpowiednim procesie. Najlepiej jeżeli wykonamy go sami, przy użyciu wyciskarek do soków, które gwarantują, że powstały płyn nie nagrzewa się ani nie natlenia, a zawarte w nim składniki odżywcze nie niszczą się w procesie wyciskania. Nie każdemu chce się jednak sprzątać po domowej produkcji soku, więc dla wszystkich osób, które wolą gotowe produkty oczekując przy tym najwyższej jakości oraz naturalnego smaku, odpowiednią propozycją mogą być dostępne na rynku soki które nie zostały wyprodukowane z koncentratu, tylko powstały poprzez tłoczenie na zimno, prosto ze świeżych owoców i butelkowane zaraz po produkcji.

Wysokojakościowe, świeże soki jednoowocowe, wieloowocowe oraz te funkcjonalne, które komponowane są w wyważony sposób z odpowiednio dobranych składników, posiadające przez to odpowiednie przeznaczenie, są wartościowym składnikiem zbilansowanej diety zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci.

Źródło: www.prasoweinfo.pl

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *