Sałatka z łososia z awokado i pesto

autor: • 2 stycznia 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Składniki:

(na sałatkę)

– puszka łososia w sosie własnym

– 200g mieszanki sałat

– 1/2 awokado

– 5 pomidorów koktajlowych

– 3 plasterki czerwonej cebuli

– sok z 1/3 cytryny

– sok z 1/4 pomarańczy

– świeżo mielony, kolorowy pieprz

– szczypta soli morskiej

 

(na pesto)

– natka świeżej bazylii

– natka zielonej pietruszki

– 3 ząbki czosnku

– 5-6 łyżek oliwy z oliwek

– 2 łyżki orzechów pini

 

Przygotowanie:

Bazylię, pietruszkę, orzechy i czosnek mielimy w blenderze dodając stopniowo oliwy. Gotowe pesto odstawiamy do lodówki na 10 minut. W tym czasie kroimy awokado, pomidory i cebulę, mieszamy z sałatą i dodajemy kawałki łososia. Skrapiamy sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodajemy 2 łyżki pesto i doprawiamy pieprzem oraz solą.

 

Kaloryczność: 317 kcal

Białko: 29 g

Tłuszcz: 17 g

Weglowodany: 12 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *