Bakaliowe chutney z dodatkiem chilli i pomidorów

autor: • 17 września 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Chutney dotarł do nas z Wielkiej Brytanii, gdzie rodacy rozsmakowali się w indyjskich specjałach. Długa droga, ale wreszcie jest i w niektórych odmianach może zagościć w polskich domach na dobre. Oto jedna z propozycji na niecodzienne przetwory!

Chutney to indyjski gęsty sos z owoców, warzyw, ziół i przypraw, który stosuje się jako wyrazisty dodatek do potraw. Jeszcze kilka lat wstecz mało kto w Polsce o takim daniu słyszał, ale dziś nasza kulinarna świadomość jest znacznie szersza. Czas poszerzyć ją również o ten niezwykły przepis!

Składniki:

  • 1 kg pomidorów bakaliowych
  • 100 g żurawiny
  • 150 g rodzynek bursztynowych
  • 100 g suszonych moreli
  • 60 g miechunki peruwiańskiej (suszona lub surowa)
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta chilli
  • sól i pieprz do smaku

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni, następnie dodajemy bakalie i podsmażamy jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki połączą się ze sobą. Do podsmażonych składników dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem przez ok. 25 minut do momentu aż połączą się z sobą.

Gotowy chutney doprawiamy solą i pieprzem, aby jeszcze bardziej podbić smak dodajemy również szczyptę chilli. Następnie chutney przekładamy do słoików i pasteryzujemy przez ok. 20 minut. Tak przygotowane postoi w piwnicy, czekając na podanie zimą.

Źródło przepisu: 38 PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *