Dietetyczna Panna Cotta z nasionami Chia

autor: • 1 lutego 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Co powiecie na taką kolację? Panna Cotta z nasionami Chia i sosem malinowym w dietetycznym wydaniu, łącznie około 250 kcal poparte solidną dawką protein!

Składniki:
– 200 g lekkiego twarożku homogenizowanego
– 150 g malin
– 2 łyżeczki nasion Chia
– 2 łyżeczki żelatyny
– laska wanilii
– 50 ml wody
– stewia

Przygotowanie:
Twarożek wymieszać z nasionami Chia i rozgniecioną stewią (proponuję 5 – 6 tabletek). Laskę wanilii naciąć wzdłuż, zeskrobać nożem nasiona i dodać do twarożku. W ciepłej wodzie rozpuścić żelatynę (można również użyć agaru) a następnie połączyć z twarożkiem. Gotową masę umieścić w dużej filiżance i odstawić na około 2 godziny do lodówki. Gdy masa stężeje umieścić filiżankę w naczyniu z ciepłą wodą na około 2 minuty, następnie przełożyć na talerzyk. Maliny zmiksować w blenderze lub rozgnieść widelcem i polać deser.

Kaloryczność: 251 kcal
Białko: 34 g
Tłuszcz: 7 g
Węglowodany: 13 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *