Pierwsze smaki jesieni: zapiekany ziemniak i grzyby

autor: • 10 września 2019 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Sezon na grzyby w pełni. Dary lasu mogą być ciekawym i aromatycznym uzupełnieniem codziennego jadłospisu. Co dobrego można upichcić z podgrzybków, maślaków czy borowików? Poznaj klika przepisów na dania z grzybami w roli głównej.

Pyszny obiad z lasu

Wczesna, słoneczna jesień to idealny czas na grzybobranie. To właśnie wtedy wszyscy amatorzy, jak i wprawieni grzybiarze zbierają piękne i dorodne borowiki, maślaki, kurki czy kanie. Najlepiej smakują podsmażone z masłem, które podkreśli ich aromat i wzbogaci smak potraw. Pamiętajmy jednak, że grzyby są ciężkostrawne, dlatego warto dodać do nich odrobinę przypraw. Majeranek, tymianek czy kminek – nie tylko nadadzą im wyjątkowego charakteru, ale i sprawią, że danie będzie bardziej lekkostrawne.
Jeśli planujecie weekendową wyprawę na grzyby, koniecznie sprawdźcie nasze przepisy na zapiekane ziemniaki z farszem z podgrzybków i pieczoną kiełbasę w sosie pieczarkowo-borowikowym. Palce lizać!

Zapiekany ziemniak w mundurku z podgrzybkami

  • Składniki:
    1 duży ziemniak
  • 1/2 laski kiełbasy śląskiej
  • 5 -6 większych podgrzybków
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, papryka słodka
  • posiekany szczypiorek do posypania
  • starty ser żółty do posypania
Przygotowanie:
Grzyby myjemy i kroimy w mniejsze części, a cebulę oraz kiełbasę śląską z kurczaka marki Konspol w kostkę. Przez chwilę podsmażamy całość na maśle, a następnie podlewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem przez około 15 minut. Potem dodajemy śmietanę, doprawiamy przyprawami do smaku i dusimy jeszcze 10 minut. W dalszej kolejności szykujemy ziemniaka – wydrążamy go do kształtu miseczki, następnie układamy go w naczyniu żaroodpornym, posypujemy odrobiną soli. Do tak przygotowanego ziemniaka nakładamy zrobiony już wcześniej sos grzybowy. Na dno naczynia wlewamy około 100 ml wody i pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika ziemniaka posypujemy startym żółtym serem oraz posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!
Źródło: 38 PR& Content Communication
Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *