Czy wraz ze zniknięciem sezonowych warzyw w twojej kuchni powiało nudą? Kurczowo trzymasz się sprawdzonych przepisów, dodatków i przypraw? Daj się porwać egzotycznemu smakowi zataru – mieszanki ziół i zmielonych owoców sumaku. Z czym najlepiej komponuje się ten tajemniczy składnik?
Zatar to tradycyjna bliskowschodnia mieszanka przypraw, w której skład wchodzą tymianek, sumak i prażone nasiona sezamu. W zależności od regionu (lub gustu kucharza), zawierać może także oregano lub kolendrę. Swój charakterystyczny, lekko kwaskowy smak zawdzięcza sumakowi – przyprawie z suszonych i zmielonych owoców, pochodzących z niepozornego śródziemnomorskiego krzewu.
Dzięki swojej wyważonej i sprawdzonej kompozycji, zatar idealnie nadaje się do przyprawiania mięs i ryb. Kwaskowy, lekko cierpki smak oznacza, że zatarem można z powodzeniem zastąpić marynaty z dodatkiem soku z cytryny.
Gdy zaś chodzi o podstawę bliskowschodniej kuchni, czyli warzywa, trudno znaleźć wśród nich takie, które nie stają się lepsze z dodatkiem zataru. Przyprawa ta odmienia i wzbogaca smak codziennych składników, takich jak pieczona marchew, podsmażane ziemniaki czy nawet surowy kalafior.
Doskonale nadaje się także do dań śniadaniowych – świadczy o tym zwyczaj posypywania zatarem hummusu i twarożku. Nie musisz więc rezygnować ze swoich zwyczajów w kuchni, by cieszyć się odmienionym smakiem!
Źródło: 38 PR