Własnoręcznie robiony chleb z czarnuszką

autor: • 6 kwietnia 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Masz już dość chleba kupowanego w osiedlowej piekarni? Najwyższy czas przygotować go we własnym zakresie!

Chleb żytnio-jęczmienny z orzechami włoskimi i czarnuszką
– 250 g mąki żytniej razowej
– ok. 250 ml wody
– 5–6 łyżek zakwasu

Wymieszaj drewnianą łyżką w szklanej misie (ok. 10 minut).
Wody dodaj tyle, żeby powstała gęsta pasta.
Odłóż 6 łyżek zakwasu na następny chleb.
Miskę przykryj czystą ścierką i zostaw na noc do wyrośnięcia.

Następnego dnia dodaj:
– 100 g mąki żytniej
– 100 g mąki gryczanej
– 50 g mąki jęczmiennej
– ok. 250 ml wody
– pół łyżki dobrej, nierafinowanej soli

Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką.

Dodaj:
– 5 łyżek z grubsza posiekanych orzechów włoskich
– 3 łyżki nasion dyni
– 2 łyżki siemienia lnianego
– 1 łyżkę czarnuszki

Wymieszaj.
Przełóż do podłużnej foremki (dł. 30 cm) wysmarowanej olejem (ja używam oleju z dzikiej róży).
Posyp na wierzchu słonecznikiem i czarnuszką.
Wstaw do piekarnika.
Zostaw do wyrośnięcia na kilka godzin.
Po kilku godzinach: Włącz piekarnik.
Piecz chleb przez 65 minut w temperaturze 200 stopni.

Źródło: „Szczęśliwe garnki EXTRA”, Beata Pawlikowska, Edipresse Książki
fot. Beata Pawlikowska

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *