Co powiecie na dietetyczną odmianę tatarskiego sosu? Oto nasza dzisiejsza propozycja!
Dietetyczny sos tatarski
Składniki:
– 150 g greckiego lekkiego jogurtu
– 2 łyżeczki oleju lnianego
– 2 ogórki kiszone
– 30 g naturalnego tofu
– 2 łyżeczki chrzanu
– 3 łyżki groszku konserwowego
– szczypta soli, biały pieprz
Przygotowanie:
Tofu drobno pokruszyć. Dodać siekanego ogórka, chrzan i groszek konserwowy. Zalać jogurtem, doprawić szczyptą soli i pieprzu, a następnie dokładnie wymieszać. Umieścić w słoiczku i ostawić do lodówki na 1-2 godziny. Sos szczelnie zamknięty można przechowywać przez kilka dni. Znakomicie sprawdzi się jako dodatek do mięsa lub ryb.
Kaloryczność (całego przepisu): 221 kcal
Białko: 11 g
Tłuszcz: 13 g
Węglowodany: 15 g