Sos czosnkowo – paprykowy

autor: • 10 marca 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Sklepowe sosy zwykle zawierają dużo kalorii, konserwantów i cukru. Dziś prezentujemy Wam, jak w 2 minuty samodzielnie przygotować smaczny sos, który będzie świetnym dodatkiem do mięsa, ryby, a nawet twarogu czy warzyw. Jest zdrowy i niskokaloryczny, a dodatek ostrej papryki sprawia, że pozytywnie wpływa na szybkość metabolizmu!

Ostry sos czosnkowo-paprykowy

Składniki:
– 100g odłuszczonego jogurtu naturalnego
– pęczek pietruszki
– 2 ząbki czosnku
– 1/4 ostrej papryczki chilli
– zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Czosnek zetrzeć na tarce, dodać drobno posiekaną papryczkę i pietruszkę. Wymieszać z jogurtem, doprawić do smaku i odstawić na 5 minut do lodówki.

Kaloryczność (całego sosu): 65 kcal

Białko: 5g
Tłuszcz: 1g
Węglowodany: 9g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *