Najchętniej utopilibyśmy go w zupie lub wkroili do sałatki. Niewielu jest takich, którzy odważyliby się z nim eksperymentować. Dla tych, którzy nie boją się nowych smaków, a w szczególności niepowtarzalnego aromatu selera mamy „coś” z nim w roli głównej. Oto krótki przepis na pyszny sok z selerem
Seler jest fantastycznie aromatyczny. W naszym kraju często bywa sprowadzony do drugoplanowej roli w zupie, ale jeśli przyjrzysz mu się z uwagą, odkryjesz, że jest prawdziwym bohaterem. Szczególnie jeśli jest świeży, pachnący i soczysty.
– 3 marchewki
– pół dobrego, świeżego, jędrnego, soczystego selera
– 1 jabłko
– 1 pomarańcza
– garstka świeżej naci pietruszki
Marchewki i seler umyj, obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Jabłko umyj, pokrój ze skórką i pestkami. Pomarańczę okrój z zewnętrznej cienkiej pomarańczowej skórki, zostaw biały miąższ i pokrój na mniejsze kawałki. Wyciśnij z owoców i warzyw sok w wyciskarce albo w sokowirówce. Bohater seler doda ci siły.
Źródło: „Soki i koktajle świata”, Beata Pawlikowska, Edipresse Książki
fot. Beata Pawlikowska