Woda tylko filtrowana?

autor: • 9 października 2015 • Najnowsze, ZdrowieKomentarze: (0)

Dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy odpowiedniej ilości wody każdego dnia. Warto ją pić, aby cieszyć się dobrym zdrowiem i lepszym samopoczuciem

Niedobór wody w organizmie
Wiele osób nie pije wody, ponieważ wolą uzupełniać płyny sięgając po kawę, herbatę, czy sok. Nie zdają sobie sprawy z tego, że w dużej mierze to od wody właśnie zależy prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Bez niej, wiele procesów, które zachodzą w naszym ciele, nie może się właściwie odbywać. Często odczuwamy rozdrażnienie, zmęczenie, boli nas głowa, mamy gorszą koncentrację i zwiększoną podatność na infekcje. Przyczyn tych dolegliwości szukamy w stresującej pracy, dużej ilości obowiązków, niedosypianiu, a nawet w braku słońca za oknem. Tymczasem nasz organizm po prostu domaga się wody. – Wiele osób uważa, że skoro nie czuje pragnienia, to znaczy, że nie musi pić. Nic bardziej mylnego. Brak pragnienia to tylko zły nawyk, z którym należy świadomie walczyć. Aby wszystkie procesy w naszym organizmie przebiegały prawidłowo, powinniśmy dostarczać mu tyle płynów, ile traci. Za niezbędne minimum uważa się ok. 1, 5 litra wody, czyli 8 – 10 szklanek wypitych równomiernie w ciągu całego dnia – mówi Katarzyna Biłous, dietetyk. Warto zapamiętać, że największą ilość wody w ciągu dnia powinniśmy wypijać bezpośrednio po przebudzeniu.

Zdrowa woda filtrowana
Dla ludzi, którzy lubią pić wodę, jej smak to podstawa. Jedni wolą wodę butelkowaną, inni źródlaną, a dla jeszcze innych najsmaczniejsza będzie tzw. kranówka. Przy czym ta ostatnia jest zdecydowanie najtańsza, bo nie trzeba za nią płacić, jak za inne wody w sklepie. Wystarczy nalać ją sobie do szklanki z kranu własnej kuchni i rozkoszować się jej smakiem. Pewnie wiele jest miejsc w Polsce, gdzie można cieszyć się pyszną wodą z kranu, ale niestety wiele jest też takich, gdzie woda z kranu po prostu nie nadaje się do spożycia. Głównym powodem jest duża ilość kamienia, ale także innych zanieczyszczeń. Jednym ze sposobów, aby popularna kranówka stała się smaczniejsza jest jej filtrowanie, które pozytywnie wpływa również na zapach oraz przejrzystość wody. Dzięki filtrowi łatwo możemy wyeliminować lub zmniejszyć zawartość substancji, które niekorzystnie wpływają na smak wody z kranu. Niechlubnymi dodatkami w naszej wodzie są zazwyczaj:
* chlor, który jest dodawany do wody, jako bezpieczny środek bakteriobójczy,
* metale (ołów i miedź), które mogą gromadzić się w instalacji wodociągowej,
* kamień niszczący czajniki oraz ekspresy do kawy.
Dzięki swoim właściwościom filtry do wody potrafią niemal w 100 proc. oczyścić wodę kranową z chloru i innych substancji, dzięki czemu taka woda nadaje się do picia bezpośrednio po przefiltrowaniu. Jest dostępna w każdej chwili i zawsze świeża. Przygotowywane na filtrowanej wodzie, kawa, czy herbata, zupełnie inaczej smakują i mają inny aromat. Ważny jest też fakt, iż dzięki redukcji twardości wody, w urządzeniach kuchennych używanych do gotowania wody znacznie wolniej osadza się kamień. Korzystanie z filtrów do wody to nie tylko zdrowe, ekonomiczne, ale także ekologiczne rozwiązanie. Mniejsza ilość kupionych butelek z wodą oznacza zmniejszenie negatywnego wpływu plastikowych odpadów na środowisko naturalne oraz mniejsze koszty ich utylizacji. Filtracja wody to również, wbrew obiegowym opiniom, więcej pieniędzy w domowym budżecie.

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *