Akademia Smaku: Antyoksydanty w lodówce

autor: • 24 czerwca 2017 • Kuchnia, LifestyleKomentarze: (0)

Domowe przetwory to sposób na zachowanie lata na dłużej. Dżemy i konfitury stają się niezwykle atrakcyjnym produktem spożywczym, po który chętnie sięgamy gdy w sklepach brakuje świeżych owoców.

Pojawia się pytanie co z potencjałem zdrowotnym takich przetworów?

Na to pytanie odpowiada jedno z opracowań naukowych, w którym oceniano zawartość antyoksydantów w dżemie przygotowanym na bazie borówki amerykańskiej, okazało się, że ogólna zawartość flawonów zmienia się w czasie przechowywania dżemu w niewielkim stopniu. Tu warto podkreślić, że zmiany te są jeszcze mniejsze w sytuacji gdy dżem przechowywany jest w lodówce. Z drugiej strony wykazano duży wpływa na utratę antocyjanów i procyjanidyn, co oznacza, że dżem nigdy nie dorówna świeżym owocom.

– Więcej o domowych przetworach w wersji fit możecie przeczytać w moim artykule na portalu AkademiaSmaku.pl, zachęcam również do zadawani mi pytań w specjalnym formularzu oraz śledzenia moich fit przepisów – mówi Jacek Bilczyński, ekspert Akademii Smaku.

Domowe przetwory: https://akademiasmaku.pl/artykul/domowe-przetwory,68

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *