Soczysty kawałek mięsa i porcja warzyw to świetna, zdrowa i dietetyczna propozycja na kolację. Jeśli brakuje Wam pomysłów, polecamy wypróbować dzisiejszy przepis na wołowinę z warzywami.
Składniki:
– 150 g polędwicy wołowej
– 1 łyżka oleju kokosowego
– 100 g fasolki zielonej
– 100 g fasolki żółtej
– 2 łyżeczki oleju z awokado
– 1 marchewka
– 3 – 4 pieczarki
– szczypta soli i pieprzu
– ząbek czosnku
– koperek i gałązka rozmarynu
Przygotowanie:
Najchudszym i najlepszym jakościowo kawałkiem mięsa będzie polędwica. Powinna mieć grubość około 3 cm. Jeśli na mięsie znajdują się kawałki tłuszczu można je wyciąć. Kolejny krok to pozostawienie mięsa w temperaturze pokojowej na około 30-45 minut, dzięki temu włókna mięśniowe ulegną rozluźnieniu.
Następnie należy rozgrzać patelnię – powinna być bardzo gorąca, warto użyć odrobiny oleju kokosowego ponieważ jego temperatura rozkładu jest wysoka. Mięso doprawiamy odrobinę solą i smażymy przez około 2,5-3 minut z każdej strony, co minutę obracając i nacierając ząbkiem czosnku (nie nakłuwamy mięsa!). Pod koniec smażenia wrzucamy na patenie odrobinę rozmarynu.
Po usmażeniu doprawiamy pieprzem i pozostawiamy mięso na kilka minut (nie kroimy go i nie nakłuwamy).
W tym czasie blanszujemy warzywa przez kilkakrotne zanurzenie w gorącej wodzie i szybkie ostudzenie w zimnej wodzie. Następnie podsmażamy pieczarki, dodajemy zblanszowane warzywa, doprawiamy ostrą papryką i trzymamy na ogniu przez 1-2 minuty. Na koniec polewamy olejem z awokado, posypujemy koperkiem i podajemy z ciepłym mięsem.
Kaloryczność: 334 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 18 g
Węglowodany: 10 g