Składniki:
– 80 g ryżu basmati
– 120 g filetu z indyka
– 8 suszonych śliwek
– 100 g mieszanki sałat
– 50 g selera naciowego
– 1 ogórek kiszony
– 2 łyżeczki masła Gee
– cebula dymka
– 15 g tartego parmezanu
– zioła prowansalskie
– biały pieprz
– curry
– szczypta soli
– 2 łyżeczki octu jabłkowego
Ryż ugotować, przełożyć do miseczki i pozostawić do ostygnięcia na około 3 – 4 minut. Dodać masło oraz curry i dokładnie wymieszać. Filet ponacinać i w zagłębieniach umieścić suszone śliwki, doprawić ziołami prowansalskimi oraz białym pieprzem i umieścić w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza na około 15 minut. Sałatę połączyć z selerem i cebulą, skropić octem i doprawić odrobiną pieprzu i soli. Gotowe mięso podawać z ciepłym ryżem posypanym parmezanem oraz przygotowanymi wcześniej warzywami.
Kaloryczność: 652 kcal
Białko: 35 g
Tłuszcz: 16 g
Węglowodany: 92 g