Skoro gazpacho chłodzi Hiszpanów, to i Polakom może pomóc w okresie letniego skwaru. Zwłaszcza z dodatkiem orzeźwiających ogórków i awokado!
Tradycyjne hiszpańskie gazpacho to chłodna, czerwona zupa. Przygotowywane jest na bazie świeżych i soczystych pomidorów. Polecamy zmienić tradycyjny przepis i przygotować chłodnik na bazie zielonych ogórków, delikatnego awokado, koperku, które doskonale połączą się z jogurtem i prażonymi orzechami włoskimi.
Składniki:
- 0,5 kg zielonych ogórków
- 1 dojrzałe awokado
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek koperku
- 100 g orzechów włoskich
- 200 ml jogurtu naturalnego
- Sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Ogórki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach, awokado blendujemy. Czosnek siekamy i posolony odstawiamy na ok. 5 minut. Następnie do startych ogórków dodajemy czosnek i posiekany koperek, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy wszystkie składniki z jogurtem. Przed podaniem schładzamy zupę w lodówce i posypujemy posiekanymi orzechami. Zupa dobrze będzie smakować również z młodymi ziemniakami.
Źródło przepisu: 38 PR