Przede wszystkim naturalnie

autor: • 28 lipca 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Coraz częściej na sklepowych półkach goszczą zdrowe produkty. To znak, że producenci starają się jeszcze lepiej przystosowywać swoją ofertę do wymagań swoich klientów. Na co zwracają oni największą uwagę?

Firmy w minionym roku stawiały przede wszystkim na produkty, które są jak najmniej przetworzone. Ważny jest dla nich nie tylko skład, ale również smak. Oceniają właściwie wszystko i chcą mieć to, co najlepsze.

Objawia się to we wszystkich branżach. Można to zauważyć przy okazji oceny produktów wędliniarskich, napojów czy pieczywa. W sokach cenią sobie obecność potrzebnych witamin,  w szczególności witaminy C. Często wybierają te, które stanowią soki w 100% i nie mają żadnych domieszek. Na dalszy plan schodzą natomiast produkty słodzone. Klienci coraz częściej sięgają też po produkty polskich firm i stawiają na tradycyjny smak.

Podobnie jest w kwestii makaronów. Coraz częściej wśród składników tego produktu pojawia się mąka durum, która zyskała popularność dzięki rozwojowi diety śródziemnomorskiej. Modna jest także kasza makaronowa. Jeżeli chodzi o formę makaronu to najczęściej klienci wybierają krajankę, wstążki, świderki i gniazda.

Zmiany zauważone zostały także wśród właścicieli piekarni. Widzą oni tendencję eko i chęć uzyskania przez klientów pieczywa fit. Ubiegły rok został też przez nich uznany rokiem pieczywa razowego i orkiszowego.

Sporym zainteresowaniem cieszą się także owoce podawane w przeróżnych wersjach, na przykład jako suszone chipsy. Stanowią one ciekawe rozwiązanie i smaczną przekąskę.

Warto jednak pamiętać, że oczekiwania konsumentów ciągle się zmieniają. Z jednej strony jesteśmy coraz bardziej zabiegani i nie mamy czasu na odpowiednie przygotowywanie posiłków, z drugiej jednak strony chcielibyśmy jeść jak najbardziej zdrowo. Dlatego też społeczeństwo oczekuje gotowych produktów, które będą miały wysoką jakość i dobry smak.

Źródło: Adventure Media

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *