Pizza z batata

autor: • 16 stycznia 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Składniki:

– 1 duży batat
– 2 łyżki mąki kasztanowej (opcjonalnie)
– 40 g parmezanu
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 5 – 6 suszonych pomidorów
– bazylia
– oregano
– dowolne dodatki (na zdjęciu 4 plastry szynki parmeńskiej bio)

_MG_6366-Edit-EditPrzygotowanie:

Batata zetrzeć na tarce dodać bazylię, oregano i opcjonalnie mąkę kasztanową (bez mąki również wyjdzie). Żaroodporne naczynie wysmarować odrobiną oleju kokosowego, a następnie wyłożyć masą z batatów na grubość około 0,5 cm. Posypać tartym parmezanem i ułożyć plastry parmeńskiej szynki lub dowolne inne dodatki (np. mięso, rybę, szpinak). Piec w pierniku rozgrzanym do temperatury 170 stopni Celsjusza przez około 15 – 20 minut. Na koniec ułożyć suszone pomidory.

Kaloryczność: 653 kcal
Białko: 36 g
Tłuszcz: 21 g
Węglowodany: 80 g

 

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *