Składniki:
Ciasto:
– 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej
– filiżanka otrębów gryczanych
– 1 duża marchewka
– 1 całe jajo
– 3 białka
– 150 ml gazowanej wody mineralnej
– 50 ml naturalnego soku pomidorowego
– cebula dymka
– świeża pietruszka
– ząbek czosnku
– ostra papryka w proszku, oregano, bazylia, czarny pieprz, szczypta soli
Nadzienie:
– 100g pieczonej piersi kurczaka
– 3-4 rzodkiewki
– świeże zioła
– 1 łyżeczka jogurtu naturalnego
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
– 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
– kilka kropli sosu tabasco
Przygotowanie:
Marchewkę zetrzeć na tarce, dodać posiekany czosnek, cebulę i pietruszkę. Umieścić w blenderze, dodać pozostałe składniki na ciasto i dokładnie zmiksować (w razie konieczności można dodać nieco otrębów lub wody mineralnej). Naleśniki usmażyć na teflonowej patelni bez tłuszczu lub z dodatkiem odrobiny oleju kokosowego. Przygotować sos, w tym celu wymieszać drobno posiekany ząbek czosnku, jogurt, koncentrat pomidorowy, sos tabasco i drobno posiekane zioła. Kurczaka i rzodkiewkę drobno pokroić. Ułożyć na naleśnikach i polać odrobiną (bardzo ostry!) przygotowanego wcześniej sosu.
Kaloryczność: 360 kcal
Białko: 37 g
Tłuszcz: 8 g
Węglowodany: 35 g