Pieczone ziemniaki z indykiem z nutą pomarańczy

autor: • 17 czerwca 2015 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Ziemniaki to często produkt, z którego rezygnujemy w pierwszej kolejności, gdy myślimy o pozbyciu się nadmiaru kilogramów. Duża ilość skrobi nie sprzyja dbaniu o sylwetkę. Niekoniecznie jednak trzeba z nich całkowicie rezygnować. Spożywane z rozwagą mogą okazać się bardzo dobrym elementem zbilansowanej diety. Sprawdzą się szczególnie dobrze w okresie powysiłkowym. Są dobrym źródłem potasu i pomagają odbudować zapas glikogenu, który tracimy na skutek treningu

Składniki:
– 150 g chudego mięsa indyka
– 1/2 pomarańczy
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
– 200g ziemniaków
– 2 marchewki
– 2 łyżki lekkiego jogurtu naturalnego
– 1 kropla sosu tabasco
– biały pieprz, szczypta soli

Przygotowanie:
Wymieszać jogurt, sok z 1/2 pomarańczy, olej kokosowy, sos tabasco oraz biały pieprz. W powstałej marynacie umieścić mięso i odstawić na 30 minut do lodówki. Marchewkę umyć, obrać i pokroić w paski. Umyte i obrane ziemniaki pokroić na plasterki. Zamarynowane mięso oraz marchewkę zawinąć w folię. Ziemniaki ułożyć na blasze i umieścić wszystko w piekarniku. Piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 15 minut (marchewkę można wyjąć nieco wcześniej – po około 7 minutach). Ułożyć na talerzu i posypać szczyptą soli.

Kaloryczność: 354 kcal
Białko: 33 g
Tłuszcz: 6 g
Węglowodany: 42 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *