Składniki:
– filiżanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1/2 filiżanki płatków żytnich
– 1/2 filiżanki otrębów owsianych
– 150 g chudego twarogu
– 4 białka jaj
– 100 ml przegotowanej wody
– szczypta soli, pieprz, suszony czosnek, włoskie zioła
– 2 łyżki sezamu
Przygotowanie:
Do mąki dodać przyprawy, sezam, zmielone w blenderze płatki żytnie oraz otręby. Następnie dodać twaróg i ubite białka jaj. Wymieszać ciasto w razie konieczności podlewając ciepłą wodą. Uformować kształt chleba i umieścić go na blasze lub foremce. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Kaloryczność (całego chleba): 489 kcal
Białko: 44 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 58 g