Pełnowartościowy chleb

autor: • 4 lutego 2014 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Składniki:
– filiżanka mąki orkiszowej pełnoziarnistej
– 1/2 filiżanki płatków żytnich
– 1/2 filiżanki otrębów owsianych
– 150 g chudego twarogu
– 4 białka jaj
– 100 ml przegotowanej wody
– szczypta soli, pieprz, suszony czosnek, włoskie zioła
– 2 łyżki sezamu

Przygotowanie:
Do mąki dodać przyprawy, sezam, zmielone w blenderze płatki żytnie oraz otręby. Następnie dodać twaróg i ubite białka jaj. Wymieszać ciasto w razie konieczności podlewając ciepłą wodą. Uformować kształt chleba i umieścić go na blasze lub foremce. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.

Kaloryczność (całego chleba): 489 kcal
Białko: 44 g
Tłuszcz: 9 g
Węglowodany: 58 g

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *