Owies na śniadanie

autor: • 17 czerwca 2016 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Owies zawiera wiele istotnych dla nas substancji odżywczych. Stosowany jest nie tylko w kuchni, ale i w lecznictwie czy kosmetyce. Jak owies może wpłynąć na nasz organizm i co takiego się w nim kryje?

Na rynku spotykamy owies pod wieloma postaciami. Są one zazwyczaj od razu gotowe do spożycia. Zawarty jest on np. w płatkach owsianych, musli, kaszach czy batonach energetycznych. Co ciekawe, owies w czystej postaci jest surowcem bezglutenowym. To sposób uprawy i scalanie linii produkcyjnej owsa z przetwórstwem zbóż zawierających gluten powoduje, że jest on najczęściej skażony glutenem.

Badania przeprowadzone w Skandynawii pokazują, że poprzez dodanie owsa do diety bezglutenowej możemy zwiększyć jej wartość odżywczą. Zawiera on bowiem flawonoidy, saponiny sterydowe, amid kwasu nikotynowego, aminokwasy oraz peptydy. Stanowi on także źródło błonnika i beta-glukanu. Beta-glukany to polisacharydy, które znaleźć można w otrębach ziaren zbóż, zwłaszcza jęczmienia i owsa. Beta-glukan może być zarówno rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny. Różnica między nimi jest istotna w odniesieniu do zastosowania, działania i ogólnej aktywności biologicznej. Jednak ogólnie wykazuje się, że beta-glukany jak i błonnik służą stabilizacji wagi i równoważenia parametrów krwi. Przyczyniają się one między innymi do zmniejszenia wchłaniania cholesterolu. W jaki sposób? Komórki cholesterolowe i kwasy żółciowe zostają związane z glukanem, co zmniejsza ich wchłanianie do wątroby. A poprzez fermentację w jelitach, związki te zostają rozbite na krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe i dzięki temu synteza cholesterolu w wątrobie zostaje ograniczona.

Owies ma swój udział także przy okazji zmniejszania ryzyka zachorowalności na cukrzycę typu 2. Naukowcy w Mannheim przeprowadzili badanie na 14 pacjentach z cukrzycą typu 2 i niekontrolowaną insulinoopornością. Badani spędzili czas w szpitalu, jedząc codziennie, przez cztery tygodnie płatki owsiane. Po tym okresie zbadano, że ich poziom cukru we krwi znacząco się obniżył, co pozwoliło zmniejszyć dawkę przyjmowanej insuliny średnio o 40%. Stan ten utrzymywał się nawet po 4 tygodniach, gdy pacjenci żywili się już na własną rękę w domu. Wszystko dzięki wpływowi  beta-glukanów i błonnika na gospodarkę insulinową we krwi.

Okazuje się, że owies jest też dobrym obrońcą. Chroni nasz organizm przed różnymi patogenami. Stymuluje układ odpornościowy, ponieważ wzrasta zdolność obronna makrofagów, neutrofili i innych komórek reagujących na szeroki zakres wyzwań takich jak: bakterie, wirusy, grzyby czy pasożyty.

Ten produkt sprawdza się także w połączeniu z żywnością organiczną. Taki zestaw pozwala jeszcze bardziej podnieść profil odżywczy posiłku. Do owsianki warto zatem dodać nieco ziaren chia, orzechy lub ziarna słonecznika. Wtedy nasz organizm zyskuje nie tylko witaminy, które zawarte są w owsie, ale i wzrośnie ilość kwasów omega-3. Kwasy te warto łączyć z antyoksydantami, np. z witaminą C.

Źródło: VISPERA PR

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *