Oryginalne pomysły na ożywczy (i odżywczy!) koktajl

autor: • 23 maja 2017 • Kuchnia, NajnowszeKomentarze: (0)

Wiosna za oknem wprawia nas w dobry nastrój. Coraz dłuższe dni, słoneczna pogoda i wzrost temperatur sprawiają, że chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu. To też czas, gdy szukamy ochłody i spożywamy więcej napojów. Warto połączyć przyjemne z pożytecznym, a do tego smacznym!

W okresie wiosennym nasza ochota i zapotrzebowanie na witaminy oraz wartości odżywcze wcale nie maleje. Ciepłe, rozgrzewające posiłki częściej zamieniamy w tym okresie na pożywne, lżejsze koktajle. Nie tylko są kolorowe, łatwe w przygotowaniu i smaczne, ale też dodają energii, mogą być elementem suplementacji diety i pomóc nam w dbaniu o zdrowie.

Od składników, które postanowimy ze sobą połączyć, zależy, jaki wpływ i na co będzie miał nasz koktajl. Prócz palety kuszących kolorów, wybierać można także spośród bogactwa witamin i smaków.

Piękna skóra w egzotycznym stylu

Ten intensywny kolor koktajlu od razu przywodzi na myśl ciepło i słońce. A jego pierwszy łyk, pełen egzotyki, zaskakuje niesamowitym smakiem. Dodanie do składników suszonego mango z wysoką zawartością witaminy A sprawia, że dużo łatwiej będzie nam utrzymać wiosną zdrową skórę o ładnym kolorycie.

koktajl-mango-papaja

Składniki:

  • 70 g suszonego mango
  • 1 banan
  • 1 papaja
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 2 szklanki wody
  • 50 g jagód goji

Z umytej papai usuwamy pestkę i wydrążamy owoc. Kawałki miąższu umieszczamy w misce. Do naczynia dorzucamy pokrojonego banana oraz mango. Dodajemy łyżkę soku z limonki, wlewamy 2 szklanki wody i całość blendujemy. Dla ozdoby, zdrowia i lepszego smaku, na sam koniec, do koktajlu dodajemy jagody goji.

 

Złoto dla ciała

Wiosną należy dbać nie tylko o odporność, ale także o kondycję swojego ciała. Dlatego najlepiej sięgnąć po złote owoce, czyli miechunkę peruwiańską. To bogactwo składników odżywczych, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wysoka zawartość potasu polepsza pracę mięśni, a żelazo zabezpiecza organizm przed anemią. Ten złoty koktajl jest także cennym źródłem błonnika, który poprawia przemianę materii.

koktajl-chia

Składniki:

  • 2 łyżki nasion chia
  • 60 g miechunki peruwiańskiej (physalis)
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g wiórków kokosowych

Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i odkładamy co najmniej na godzinę, aż napęcznieją. Następnie mieszamy je z wiórkami kokosowymi. Zalewamy je mlekiem i dodajemy łyżkę miodu. Następnie przelewamy wymieszane składniki do szklanek i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin. Physalis blendujemy i po schłodzeniu napoju wykładamy na wierzch koktajlu.

Przedpremierowy zastrzyk energii

Znakomitym pomysłem na koktajl już z nutą lata, jest fioletowy napój z owoców leśnych. Choć jest jeszcze przed sezonem na maliny, jagody i borówki, to możemy wykorzystać je w zmrożonej formie. Wzbogacenia koktajlu o migdały sprawi, że zawarte w nich witaminy B1, B2 oraz magnez, przyczynią się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także zmniejszą uczucie zmęczenia i znużenia. Prawdziwy zastrzyk chrupiącej energii!

koktajl-owoce-leśne

Składniki:

  • 50 g malin
  • 50 g jagód
  • 50 g borówek
  • 70 g migdałów
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego

Wszystkie mrożone owoce mieszamy w naczyniu wraz z migdałami. Dodajemy mleko oraz jogurt naturalny i wszystko razem blendujemy, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na wierzch koktajlu kładziemy kilka orzechów laskowych i owoców w całości.

 

Źródło: 38 PR

 

Pin It

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *