Wiosna za oknem wprawia nas w dobry nastrój. Coraz dłuższe dni, słoneczna pogoda i wzrost temperatur sprawiają, że chętniej spędzamy czas na świeżym powietrzu. To też czas, gdy szukamy ochłody i spożywamy więcej napojów. Warto połączyć przyjemne z pożytecznym, a do tego smacznym!
W okresie wiosennym nasza ochota i zapotrzebowanie na witaminy oraz wartości odżywcze wcale nie maleje. Ciepłe, rozgrzewające posiłki częściej zamieniamy w tym okresie na pożywne, lżejsze koktajle. Nie tylko są kolorowe, łatwe w przygotowaniu i smaczne, ale też dodają energii, mogą być elementem suplementacji diety i pomóc nam w dbaniu o zdrowie.
Od składników, które postanowimy ze sobą połączyć, zależy, jaki wpływ i na co będzie miał nasz koktajl. Prócz palety kuszących kolorów, wybierać można także spośród bogactwa witamin i smaków.
Piękna skóra w egzotycznym stylu
Ten intensywny kolor koktajlu od razu przywodzi na myśl ciepło i słońce. A jego pierwszy łyk, pełen egzotyki, zaskakuje niesamowitym smakiem. Dodanie do składników suszonego mango z wysoką zawartością witaminy A sprawia, że dużo łatwiej będzie nam utrzymać wiosną zdrową skórę o ładnym kolorycie.
Składniki:
- 70 g suszonego mango
- 1 banan
- 1 papaja
- 1 łyżka soku z limonki
- 2 szklanki wody
- 50 g jagód goji
Z umytej papai usuwamy pestkę i wydrążamy owoc. Kawałki miąższu umieszczamy w misce. Do naczynia dorzucamy pokrojonego banana oraz mango. Dodajemy łyżkę soku z limonki, wlewamy 2 szklanki wody i całość blendujemy. Dla ozdoby, zdrowia i lepszego smaku, na sam koniec, do koktajlu dodajemy jagody goji.
Złoto dla ciała
Wiosną należy dbać nie tylko o odporność, ale także o kondycję swojego ciała. Dlatego najlepiej sięgnąć po złote owoce, czyli miechunkę peruwiańską. To bogactwo składników odżywczych, które mają bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Wysoka zawartość potasu polepsza pracę mięśni, a żelazo zabezpiecza organizm przed anemią. Ten złoty koktajl jest także cennym źródłem błonnika, który poprawia przemianę materii.
Składniki:
- 2 łyżki nasion chia
- 60 g miechunki peruwiańskiej (physalis)
- 1 szklanka mleka kokosowego
- 1 łyżka miodu
- 100 g wiórków kokosowych
Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i odkładamy co najmniej na godzinę, aż napęcznieją. Następnie mieszamy je z wiórkami kokosowymi. Zalewamy je mlekiem i dodajemy łyżkę miodu. Następnie przelewamy wymieszane składniki do szklanek i wstawiamy do lodówki na ok. 8 godzin. Physalis blendujemy i po schłodzeniu napoju wykładamy na wierzch koktajlu.
Przedpremierowy zastrzyk energii
Znakomitym pomysłem na koktajl już z nutą lata, jest fioletowy napój z owoców leśnych. Choć jest jeszcze przed sezonem na maliny, jagody i borówki, to możemy wykorzystać je w zmrożonej formie. Wzbogacenia koktajlu o migdały sprawi, że zawarte w nich witaminy B1, B2 oraz magnez, przyczynią się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, a także zmniejszą uczucie zmęczenia i znużenia. Prawdziwy zastrzyk chrupiącej energii!
Składniki:
- 50 g malin
- 50 g jagód
- 50 g borówek
- 70 g migdałów
- 50 g orzechów laskowych
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
Wszystkie mrożone owoce mieszamy w naczyniu wraz z migdałami. Dodajemy mleko oraz jogurt naturalny i wszystko razem blendujemy, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Na wierzch koktajlu kładziemy kilka orzechów laskowych i owoców w całości.
Źródło: 38 PR