Oto proste sposoby, jak urozmaicić swoje doświadczenia z kawą i spróbować czegoś zupełnie nowego. Coś dla smakoszy i nowicjuszy!
Kawa może być przyrządzana na mnóstwo sposobów, a jej miłośnicy na całym świecie stale eksperymentują z jej smakiem. Dzięki temu powstają nowe połączenia i pyszne rozwiązania, które czasem nawet trudno byłoby sobie wyobrazić. To coś i dla osób pijących kawę codziennie, i dla tych wciąż nie przekonanych do jej walorów.
Poniżej przedstawiamy kilka oryginalnych przepisów na kawę, o których nie sądziłeś, że istnieją! A do tego, że mogą tak dobrze smakować! Nie pozwól, by w Twoim kubku zagościła rutyna. Wykorzystaj poniższe triki i sprawdź, który przepis stanie się Twoim ulubionym.
1. Wykorzystaj przyprawy
Sól, pieprz cayenne, chilli lub masło dodajemy symbolicznie do już zaparzonej kawy i traktujemy jak przyprawy w opozycji do cynamonu czy posypki czekoladowej. Solenie pozwoli zmniejszyć goryczkę kawy i ma jeszcze większe niż zwykle działanie pobudzające. Kawa z chilli delikatnie rozgrzewa i przyśpiesza metabolizm, jest pomocna przy odchudzaniu. Dodanie masła do kawy pomaga także dbać o linię. To połączenie powoduje uczucie sytości i na długo hamuje apetyt.
2. Łącz smaki
Wbrew powszechnym opiniom kawa pasuje nie tylko do słodkich przekąsek. Coraz bardziej popularny food pairing, czyli sztuka łączenia smaków i produktów spożywczych, ma bardzo szerokie zastosowanie wśród kaw. Zadziwiające rezultaty można uzyskać z połączenia kaw azjatyckich, czyli kaw mocnych o wytrawnym, ziołowym posmaku z serami pleśniowymi. Niebanalny smak otrzymamy także z zestawienia kaw pochodzących z Afryki, charakteryzujących się owocowymi nutami smakowymi, które warto połączyć ze słonym popcornem.
3. Kawa z sokiem
Ten przepis to wprost idealna propozycja na upalny dzień. Do przygotowania orzeźwiającego napoju potrzebne będzie: klika kostek lodu, kawa kenijska, o charakterystycznych cytrusowych nutach oraz świeżo wyciśnięty sok z połówki pomarańczy. Z połączenia składników powstaje orzeźwiający napój, w smaku podobny do lemoniady.
4. Spróbuj kawy parzonej na zimno
Kawa parzona na zimno zdobywa coraz więcej fanów. Cold Brew przygotujesz zalewając zmielone ziarna kawy (najlepiej nadają się do tego te pochodzące z Ameryki Łacińskiej) wodą o temperaturze pokojowej. Całość wymieszaj i odstaw naczynie na ok. 18-24 godzin. Następnie przelej całość używając dostępnego filtra do kawy i gotowe! Kawa parzona na zimno uwalnia więcej kofeiny, więc jest mocno pobudzająca, ale jednocześnie ma naturalnie słodszy smak.
5. Kawa z tonikiem
To jeszcze jeden sposób na to, by miłośnicy kawy mogli schłodzić się latem! Aby przygotować kawę z tonikiem, do szklanki wsyp kostki lodu i wlej tonik. Następnie powoli dodaj espresso. Na koniec wrzuć jeszcze plasterek cytryny lub limonki. Pij, aż poczujesz orzeźwiającą ulgę. Smacznego!
Przepisy przygotowała Justyna Kukułka, Store Coffee Master Starbucks, laureatka konkursu Starbucks Barista Championship 2015.